Chiar dacă nu sărbătoriți Halloween, noaptea în care spiritele și demonii ies la plimbare este una perfectă pentru vizionarea filmelor horror. Și dacă v-ați plictisit de filmele de groază moderne, cu aceeași poveste ce se vrea a fi terifiantă, poate că este momentul să (re)vedeți câteva dintre clasicele filme, acele capodopere fără vârstă, care sunt astăzi la fel de apreciate ca și în trecut.

Filmele clasice, deși uneori ne fac să zâmbim cu efectele lor speciale și cu o interpretare artistică naivă, rămân în istoria cinematografiei. La urma urmei, fără capodoperele clasice, nu ar fi existat nici cele moderne. Așadar, este noaptea ideală pentru vizionarea unor filme horror ce pot fi considerate opere de artă.

Filme horror clasice perfecte pentru o seară de Halloween

Nosferatu, 1922, regizat de F.W. Murnau. Un film german bazat pe romanul lui Bram Stoker, primul dintre numeroasele pelicule ce tratează subiectul vampirului. Faptul că este un film mut nu diminuează cu nimic intensitatea scenelor. Simpla vedere a lui Dracula este suficientă pentru a simți fiori pe șina spinării, machiajul făcând adevărate minuni. Iar dacă filmul mut nu este pe gustul vostru, versiunea din anul 1931, Dracula, regizată de George Melford și Enrique Tovar Avalos merită a fi vizionată.

The Body Snatcher, 1945, regizat de Robert Wise. Un clasic inspirat din nuvela omonimă a lui Robert Louis Stevenson, care vă va ține în fața ecranului. Este de admirat jocul genial al lui Boris Karloff, dar și povestea care ne reamintește că, la urma urmei, nu trebuie să ne fie frică de monștri, căci există oameni ce pot fi mai răi… Povestea este legată de achiziționarea de cadavre pentru experiențe medicale, iar scena crimei a fost la vremea sa senzațională.

Psycho, 1960, regizat de maestrul Alfred Hitchcock. Fără această capodoperă, poate că alți scriitori și regizori nu ar fi avut o sursă de inspirație atunci când vine vorba de criminali psihopați. Întreg scenariul, modul de filmare, jocul actorilor, muzica, toate contribuie la o atmosferă înfiorătoare. Chiar dacă nu ați urmărit pelicula, vă este în mod sigur cunoscută scena din duș.

The Birds, 1963, regizat de Alfred Hitchcock. Poate că nu vi se pare corect ca Hitchcock să fie menționat cu două filme horror, însă pelicula The Birds merită fără îndoială să fie inclusă într-o listă cu filme horror clasice. Atenție: dacă urmăriți filmul, s-ar putea să nu vă mai placă păsările!

Night of the Living Dead, 1968, regizat de George A. Romero. Pasionații de scenarii apocaliptice cu zombie vă pot spune că, deși există fără îndoială filme moderne cu efecte superioare care te pot speria mai eficient, această peliculă clasică trebuie vizionată. La vremea sa a impresionat și șocat, astăzi merită aprecierea noastră. Este, la urma urmei, un film ce a impus standarde în genul horror și care rămâne mai bun decât multe dintre peliculele contemporane, lipsite de esență.

The Exorcist, 1973, regizat de William Friedkin. Film adaptat după romanul omonim care fusese bazat pe o poveste reală de exorcizare (cazul Roland Doe). A câștigat numeroase premii și a fost votat cel mai înfricoșător film din toate timpurile. Povestea este cea clasică – o fată este posedată de diavol și doi preoți încearcă să alunge demonul din trupul ei. Dar nu povestea în sine face din acest film unul ce trebuie vizionat, ci jocul actorilor, efectele speciale și mai ales modul în care este creată tensiunea.

Halloween, 1978, regizat de John Carpenter. Un maestru în crearea suspansului, aceasta este doar una dintre creațiile lui Carpenter ce nu trebuie ratate. Dacă credeați că filmele cu criminali psihopați nu vă impresionează, dați o șansă acestuia. Pelicula prezintă un personaj criminal care, citând din scenariu, este însăși personificarea răului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.