Fluierarul de zavoi (Tringa ochropus) este o pasare migratoare care face parte din familia Scolopacidae. Este raspandita in Europa Centrala, inclusiv Polonia, Germania si Asia. In perioada migratiei, pe coasta Marii Nordului pot fi intalnite mii de exemplare.

In timpul verii apare frecvent in padurile de conifere din Germania de Est, Siberia de Est si Scandinavia. Iarna si-o petrece in Europa Centrala, dar cel mai adesea in Africa Centrala si Asia de Sud.

Are penajul maro cu numeroase puncte albe pe spate, cap si aripi, gri-maro pe gat, alb-crem pe burta, prezinta cateva pene albe pe partea superioara a cozii. Corpul pare grasut, lung de 21-24 cm, deschiderea aripilor este de 41-46 cm, iar greutatea de 80-90 g. Ciocul este relativ scurt si negricios, picioarele verzui si lungi.

Prefera zonele impadurite cu mlastini, paduri umede de ses, tarmurile impadurite, golfuri cu reflux cu plaje intinse, balti sau lacuri cu maluri noroioase, canale maloase. Uneori, pe malul unui rau sau al unei balti se aude chemarea puternica, cu stridente metalice, care suna ,,tuititt-tuit-tuit”.

Citește și:  Specii de viermi plați din clasa Turbellaria

fluier de zavoi

Aceasta este strigatul fluierarului de zavoi sau de padure. Se hraneste cu nevertebrate mici, cu insecte acvatice, larve, pestisori de la marginile iazurilor si lacurilor.

Fluierarul de zavoi isi construieste cuibul in copaci, departe de sol, sau de multe ori foloseste cuibul parasit al altor pasari. In lunile mai-iunie, femela depune 3-4 oua galbui cu puncte verzui, pe care le clocesc ambii parteneri, schimbandu-se intre ei, un timp de 22-24 de zile. Masculul cloceste mai ales pe timp de noapte.

Dupa ecloziune, la doar cateva zile, puii sar din cuib, fiind atrasi de mama. In cursul unui an, aceste pasari cresc doar o singura serie de pui.

La noi in tara, fluierarul de zavoi apare numai in exemplare izolate toamna tarziu sau in iernile blande, este mai mult o pasare de trecere.

Va prezentam un video cu fluierarul de zavoi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.