Foca cenusie este o specie nemigratoare care traieste in Atlanticul de Nord si Marea Baltica. In prezent exista trei populatii de astfel de mamifere dintre care una apare pe coasta americana de nord-vest a Oceanului Atlantic, in Golful Lawrence si sudul Groenlandei, a doua in Marea Baltica si a treia pe coasta Oceanului Atlantic de Nord.

Foto: terrambiente.org

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 2-2,5 m si greutatea de 170-310 kg. Masculii sunt intotdeauna mai mari decat femelele si difera si prin coloritul corpului. In cazuri exceptionale un mascul poate ajunge si la lungimea corpului de 3,3 m. Ambele exemplare au corpul greoi, iar capul mic, botul mai mare comparativ cu alte specii de foci. Urechile sunt mici si pozitionate mult mai aproape de ochi decat sunt situate narile fata de acestia. Botul are o forma convexa, este prevazut cu vibrize pe buza superioara, iar narile sunt mari, bine evidentiate. Masculul are coloritul in nunate gri-maronii, pestrit, cu numeroase pete de culori deschise, de marimi si forme diferite. Femela este cenusie-maronie si are partea ventrala mai luminoasa, albicioasa cu pete negre.

Foto: cartinafinland.fi

La foca cenusie, femela are pui in fiecare an. De obicei face un singur pui, foarte rar doi, iar acesta are la inceput lungimea corpului de 0,8-1 m si greutatea de 9-15 kg. Perioada de fatare a puilor este in ultima luna de iarna sau prima luna de primavara la populatiile de pe coasta Atlanticului de Vest si Marea Baltica. La populatiile de foci cenusii care traiesc pe coasta Oceanului Atlantic de Est perioada de aparitie a puilor este in lunile noiembrie-decembrie. Puii sunt alaptati de femele timp de 2-3 saptamani, au la inceput pielea alba, apoi aceasta devine gri-albastrui. Mortalitatea puilor este destul de mare in fiecare an, din ei supravietuiesc doar 40%. Aceste foci sunt frecvent atacate de rechini. Femelele ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, iar masculii mult mai tarziu, la 7 ani. Speranta de viata la foca cenusie este de aproximativ 40 de ani.

Citește și:  Mamifere marsupiale din Australia - Bandicoot rasăritean dungat (Perameles gunnii)

Foca cenusie nu este o specie in pericol de disparitie, face parte din ordinul Carnivora, familia Phocidae si are denumirea stiintifica de Halichoerus grypus.

Video – Foca cenusie (Halichoerus grypus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.