Foca comuna este cea mai populara specie din grupul pinipedelor, cunoscuta si cu numele de vitel-de-mare sau foca porturilor. Arealul sau este format din marile nordice (Marea Baltica, Marea Nordului), Golful Mexic. Mereu inoata spre tarmurile si coastele cu bancuri de nisip din Atlanticul de Nord si Pacificul de Nord.

Aceasta specie este intens vanata pentru blana sa mult apreciata in comertul cu blanuri la fel ca si cea a speciei din nordul indepartat numita foca-cu-sa (sau Phoca groenlandica). Blana este formata din peri rigizi, desi si scurti, iar coloritul este variabil, de la gri-cenusiu-maroniu spre gri-deschis, cu numeroase pete mici de culoare inchisa. In prezent vanatoarea acestei specii de foca este ilegala desi in trecut era o practica frecvent realizata.

Masculul este intotdeauna mai mare, are lungimea corpului de 1,7-1,9 m si greutatea de pana la 150 kg, iar femela nu depaseste 1,5 m si greutatea de 55-100 kg. Unele exemplare pot ajunge si la lungimea de 2 m.

Comparativ cu alte specii care au capul lung si ingust (cum este de exemplu foca-cu-sa) aceasta are capul mare si rotunjit. Urechile destul de mici sunt totusi bine evidentiate in zona din spatele ochilor. Inotatoarele nu sunt foarte mari si alungite, dar sunt suficient de puternice.

Foca comună

Foca comuna isi cauta hrana in apa dar si pe uscat. Acest mamifer carnivor are calitati de foarte bun inotator si scufundator, se arunca in apa cu capul inainte, rezista sub apa 3 minute si inoata la adancimi de 150-200 m. Hrana sa consta din peste (somon, hering, somon, sardine si alte specii), moluste, crustacee si alte vietuitoare marine.

Citește și:  Foca cu coamă (Otaria byronia), un carnivor marin

In perioada de reproducere, in lunile iunile-septembrie, masculul isi alege o femela si are obiceiul sa o muste de gat in procesul de imperechere care are loc in apa. Aceasta se impotriveste insa la final castiga masculul iar femela ramane gestanta si cu rana provocata de muscatura pe gat. Dupa o perioada de gestatie de 11 luni femela face un singur pui, care are lungime de 0,80 m si greutate de 9-10 kg.

Acesta este destul de bine dezvoltat, se misca inca din prima zi, are capacitatea sa se scufunde in apa si sa inoata dupa cateva ore de la nastere. Creste destul de rapid, dupa cinci luni este intarcat de mama si lasat sa se descurce singur. Cel mai mare dusman al lor este marele rechin alb.

Foca comuna are denumirea stiintifica de Phoca vitulina, face parte din ordinul Carnivora, familia Phocidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Speranta de viata la foca comuna este de aproximativ 30-35 de ani.

Video – Foca comuna (Phoca vitulina):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.