Dinozaurul Adasaurus 1Dinozaurul Adasaurus era un carnivor de marime mica, cam de talia unui caine, care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80 de milioane de ani in urma.

Conform cercetatorilor pana in prezent s-au gasit doar doua schelete incomplete ale acestui animal preistoric, care au fost descoperite in Mongolia si care au primit denumirea stiintifica de Adasaurus mongoliensis.

Ambele schelete sunt expuse la Institutul de Geologie din Ulan Bator, din Mongolia. Se pare ca aceasta specie se aseamana foarte bine cu dinozaurul Velociraptor mongoliensis – care a fost descoperit tot in Mongolia. Ambele erau carnivore, se hraneau in special cu soparle si traiau in savanele si zonele desertice.

Capul acestui dinozaur nu era foarte mare, dar maxilarele erau prevazute cu dinti foarte ascutiti ce ii permiteau sa rupa carcasele animalelor moarte. De asemenea, hrana acestui mic carnivor era formata din soparle, reptile inaripate si animale de dimensiuni reduse.

Membrele anterioare erau mai mici si nu foarte dezvoltate, iar cele posterioare erau mai musculoase si mai lungi, prevazute cu degete si gheare ascutite, din care una era foarte mare si actiona ca un pumnal, provocand rani grave victimelor. Comparativ cu Velociraptorul care avea membrele foarte subtiri si mai putin musculoase, dinozaurul Adasaurus avea o constructie mai robusta. Prada era tinuta cu cele trei gheare ascutite de la fiecare membru superior, apoi era rupta cu dintii ascutiti si inghitita cu lacomie.

Citește și:  Dinozaurul Saurolophus - Șopârla cu creastă din Cretacicul superior

Dinozaurul Adasaurus

Orbitele largi arata ca ochii acestui dinozaur erau mari, iar dispunerea lor frontala indica faptul ca avea o acuitate vizuala bine dezvoltata, care ii permitea sa observe de la distanta prada, chiar si atunci cand pleca la vanatoare in amurg.

Paleontologii au estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de 2 m, inaltimea de 60 cm si greutatea de 36 kg. Aceasta specie a fost descrisa pentru prima data in anul 1983, de catre paleontologul si geologul mongol Rinchen Barsbold, care a avut un rol esential in descoperirea si realizarea uneia din cele mai mari colectii de dinozauri din lume.

Dinozaurul Adasaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Dromaeosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.