Furnicarul pitic este cea mai mica specie a familiei furnicarilor, traieste in regiunile din America Centrala pana in America de Sud. La fel ca si rudele sale este un mare mancator de furnici, distruge cuiburile acestora cu ghearele ascutite si colecteaza cu lacomie insectele cu limba lunga si lipicioasa datorita salivei. Un singur exemplar poate manca intr-o zi intre 100-8000 de furnici.

Acest animal are o infatisare destul de bizara, coloana sa vertebrala are vertebrele de forme neobisnuite, creierul este mic, dentitia este redusa chiar lipseste, iar botul de forma unei trompe scurte (adaptate pentru prinderea furnicilor). Are lungimea corpului de 16-21 cm si greutatea de 150-275 g.

Ochii sunt mici de culoare inchisa, pozitionati pe partile laterale ale capului. Membrele anterioare au niste gheare mari ca niste carlige, membrele posterioare cu cate 5 degete fara gheare fiecare, iar coada este lunga de 16-23 cm, acoperita cu par, doar pe partea interiora si aproape de varf este golasa. Intregul corp este acoperit cu blana alcatuita din fire lungi de par, in culori fumurii-cenusii, doar pe partea dorsala are o dunga usor castanie-maronie.

Citește și:  Placodonti, reptile marine din Triasic care arată ca și țestoasele de azi
Furnicarul pitic
Furnicarul pitic

Furnicarul pitic este o specie arboricola si nocturna, isi petrece timpul foarte mult in copaci, se tine de crengile acestora cu ajutorul gherelor ascutite dar si cu varful cozii prehensile. Pe sol coboara destul de rar, pentru a-si cauta hrana, ziua sta ascuns si doarme in scorbura mare a unui copac sau ghemuit pe crengile acestuia.

Traieste solitar, isi stabileste singur un teritoriu, doar in perioada de imperechere pot fi observate perechi de furnicari pitici. Femela are o perioada de gestatie de 4-5 luni, apoi face un singur pui si il adaposteste in scorbura unui copac captusita cu frunze uscate. Puiul este hranit de ambii parinti cu insecte digerate pe jumatate si regurgitate. Principalii sai dusmani naturali sunt pasarile de prada – vulturul, uliul si bufnita.

Furnicarul pitic are denumirea stiintifica de Cyclopes didactylus, face parte din ordinul Edentates, familia Cyclopedidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Furnicarul pitic (Cyclopes didactylus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.