gainusa de balta (Gallinula chloropus)Gainusa de balta (Gallinula chloropus) face parte din ordinul Gruiformes, familia Rallidae. Este foarte raspandita in toata Europa. In tara noastra aceasta pasare este foarte numeroasa. Deseori cuibareste in zonele umede, pe balti mici, iazuri, lacuri, canale si chiar santuri, in general in locuri cu plante acvatice. Este intalnita si in parcurile marilor orase. In Romania cuibareste mai ales in Lunca Dunarii, facandu-si cuiburile in stufaris sau in copaci cand zavoaiele sunt inundate. Uneori foloseste cuiburile parasite de alte pasari: gaite, mierle etc.

Fiind o pasare migratoare, vine in tara noastra la jumatatea lunii martie si pleaca la sfarsitul lunii septembrie, spre Europa de Vest si Asia de Sud-Vest.

Gainusa de balta are penajul de culoare inchisa, ciocul rosu cu varful galben si picioarele verzi cu degete fara membrane. Degetele sunt putin alungite care ii permit mersul pe frunzele mari de pe apa. Pe spate penajul este brun inchis, penele aripilor sunt o parte brune si o parte negre. Coada are penele brune, iar cele laterale sunt albe. Gainusa de balta inoata foarte mult, balansand coada sau fugind prin tufisurile de pe mal. Corpul are o lungime de cca. 30 cm.

Citește și:  Specii de păsări din familia Thraupidae

Atat femela, cat si masculul au o comportare tipica in perioada imperecherii. Astfel, pasarea isi indoaie picioarele, coboara pieptul pana aproape de sol, desface penele cozii, lasand sa se vada mai bine penajul alb de la coada. Gainusa de balta se scufunda mereu dupa hrana. Ea se hraneste cu pesti mici, moluste, crustacee, insecte acvatice si seminte de plante acvatice. Isi construieste cuibul in vegetatia acvatica densa, de regula pe malul apei. Femela depune in luna mai 5-10 oua, care sunt cu pete maronii. Ele sunt clocite timp de trei saptamani de ambii parteneri, dupa care ies puii, care sunt hraniti de femela. Puii isi urmeaza mama pe apa si sunt in grija ei cateva saptamani. De obicei cloceste si de doua ori pe an.

Zborul acestor pasari este destul de greoi. In caz de pericol, ele se anunta intre ele printr-un sunet caracteristic.

Gainusa de balta nu este pe cale de disparitie.

Va prezentam un video cu gainusa de balta:

https://www.youtube.com/watch?v=CKy3OZGYXNg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.