Una dintre inregistrarile finale din catalogul lui Charles Messier este galaxia Pinwheel (M101), care este un membru dominant al unui mic grup de galaxii (contine noua galaxii). Galaxia Pinwheel este o galaxie cu adevarat uriasa. Cu un diametru vizibil de 170 000 de ani lumina, M101 este una dintre cele mai mari galaxii de disc cunoscute. Desi marimea sa o depaseste pe cea a Caii Lactee, masa ei totala este asemanatoare cu a galaxiei noastre. O caracteristica unica a galaxiei Pinwheel este numarul mare de regiuni HII extrem de luminoase care populeaza bratele spirale ale acesteia. Cateva dintre aceste regiuni HII sunt luminoase si suficient de mari pentru a fi catalogate in mod individual (NGC 5451, NGC 5441, NGC 5447, NGC 5453, NGC 5458, NGC 5461, NGC 5462 si NGC 5471).

De fapt, unele regiuni HII sunt atat de mari si de luminoase incat sunt numite Regiuni HII Uriase. Aceste regiuni uriase au o luminozitate extraordinara si sunt alimentate de catre clustere de stele, cu un flux de ionizare enorm care necesita echivalentul a o suta pana la o mie de stele gigante de tip O. Unele dintre aceste clustere au o concentratie atat de mare de stele masive incat sunt numite “superclustere stelare”. Superclusterele stelare au de obicei o masa stelara totala de 100 000 pana la un milion de sori. Se credea ca regiunea HII uriasa NGC 5461 este alimentata de un singur supercluster asemanator cu R136 din 30 Doradus. Insa, imaginile de inalta rezolutie realizate de Telescopul Spatial Hubble au aratat ca exista trei grupuri distincte care sunt responsabile pentru fluxul de lumina.

Citește și:  Top 10 Universitati din lume, in 2012

NGC 5471, una dintre regiunile HII uriase din M101, este cu 2 magnitudini mai mare si mai luminoasa decat cea mai mare regiune HII din Calea Lactee (NGC 3603). Dar de ce produce galaxia Pinwheel asemenea regiuni HII luminoase? Studii efectuate asupra norilor moleculari uriasi din M101 sugereaza ca motivul formarii regiunilor HII uriase ar putea fi legat de eficienta norilor de gaz molecular in a crea noi stele. Marimea norului ar putea fi un factor mai putin important.

Considerata a fi una dintre cele mai minunate galaxii spirala de pe cerul noptii, M101 are o structura dezechilibrata si asimetrica interesanta. Asimetria este prezenta in aproximativ 30% din galaxiile spirala si poate influenta numarul si densitatea de regiuni HII si formarea stelelor. Observatii ale galaxiei Pinwheel arata un numar mai mare de regiuni HII de-a lungul bratului mai dens, ceea ce sustine convingerea ca densitatea crescuta a masei discului conduce la o rata mai mare de formare a stelelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.