Nu ne putem uita la structura frumoasa a Caii Lactee, deoarece ne aflam in interiorul sau. Dar putem opta pentru o alta varianta: sa privim structura unei galaxii gemene, numita galaxia Triangulum (Messier 33). Desi aceasta galaxie arata ca a noastra, ea este de fapt mult mai mica. Calea Lactee contine 200 de miliarde de stele, in timp ce Triangulum contine doar 10-40 de miliarde de stele. Galaxia Andromeda e si mai mare, aceasta continand peste un trilion de stele.

Galaxia Triangulum este o galaxie spirala aflata la aproximativ 3 milioane de ani lumina distanta de Pamant, situata in constelatia Triangulum. Aceasta este catalogata drept Messier 33 sau NGC 598. Triangulum este cea de-a treia cea mai mare galaxie membra a Grupului Local, care include Calea Lactee, Andromeda si alte cateva 30 de galaxii mai mici. Aceasta galaxie este unul din obiectele permanente cele mai indepartate care pot fi vazute cu ochiul liber. Fiind un obiect difuz, vizibilitatea sa este puternic afectata de cantitati mici de poluare luminoasa.

NGC 598, Foto: sciencenduniverse.blogspot.com
NGC 598, Foto: sciencenduniverse.blogspot.com

Galaxia Triangulum a fost probabil descoperita de astronomul italian Giovanni Battista Odierna, inainte de anul 1654. Galaxia a fost apoi descoperita in mod independent de catre Charles Messier, in august 1764. Messier a inregistrat galaxia Triangulum in Catalogul de Nebuloase si Clustere de Stele ca obiectul cu numarul 33 (de unde si numele Messier 33). Cu un diametru de aproximativ 50 000 de ani lumina, galaxia Triangulum este casa a 40 de miliarde de stele si poate fi legata din punct de vedere gravitational de galaxia Andromeda.

Tringulum a fost una dintre primele “nebuloase spirala” identificate ca atare de catre Lordul Rosse in 1850. Intre anii 1922 si 1923, John Charles Duncan si Max Wolf au descoperit stele variabile in “nebuloasa”. Edwin Hubble a aratat in 1926 ca 35 din aceste stele erau Cefeide clasice, fapt care i-a permis sa le estimeze distantele. Rezultatele au fost in concordanta cu ideea ca nebuloasele spirala erau sisteme galactice de praf si gaz independente, mai degraba decat niste simple nebuloase in Calea Lactee.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.