Galaxiile lenticulare sunt galaxii care se afla intre cele spirala si cele eliptice, in ceea ce priveste forma. Aceste galaxii lenticulare au discuri, la fel ca si galaxiile spirala, si pot avea deasemenea brate spiralate slab evidentiate. Cu toate acestea, nu exista semne ca in galaxiile lenticulare ar avea loc formarea de noi stele – nu exista regiuni HII, bratele spiralate sunt netede, iar putinul praf care exista (daca exista) se afla in apropierea nucleului.

In schema de clasificare Hubble (unde galaxiile eliptice sunt notate cu litera “E”, iar galaxiile spirala sunt notate cu litera “S”), galaxiile lenticulare sunt notate S0. Aceste galaxii pot avea bare sau inele (sau ambele), dar, la fel ca orice brate spiralate pe care le au, aceste bare si inele sunt deasemenea slab evidentiate. In functie de cum sunt privite, galaxiile lenticulare pot fi foarte greu de distins de galaxiile eliptice. Galaxiile eliptice si cele lenticulare sunt numite galaxii timpurii, iar galaxiile spirala si cele neregulate sunt numite galaxii tarzii.

Dintre obiectele Messier care sunt galaxii, patru sunt galaxii lenticulare, si anume: M84, M85, M86, M102 (NGC 5866). Cea mai stralucitoare, si probabil cea mai spectaculoasa galaxie lenticulara este NGC 5128 (Centaurus A sau Cen A). Desi Centaurus A este o galaxie lenticulara, prin definitie morfologica, aceasta este deosebita de celelalte galaxii lenticulare – Centaurus A pare a fi o coliziune intre o galaxie spirala si o galaxie eliptica si, deasemenea, in aceasta are loc o activitate intensa de formare a stelelor.

Citește și:  Minimalismul si influentele acestui curent artistic

Cea de-a doua cea mai luminoasa galaxie lenticulara, NGC 3115 (cunoscuta si sub numele de galaxia Spindle) este mult mai tipica – in mod clar o galaxie de disc, insa fara activitate de formare a stelelor (foarte multe stele batrane din Populatia II) si fara benzi de praf evidente. Cu alte cuvinte, NGC 3115 este o galaxie spirala in care formarea stelelor a incetat, deoarece mare parte din gaz si praf a fost transformat in stele sau expulzat in afara galaxiei, sau separat de aceasta. Deci, care dintre aceste trei mecanisme (sau combinatie de mecanisme) pentru inlaturarea gazului si prafului dintr-o galaxie spirala reprezinta explicatia pentru evolutia galaxiilor lenticulare asa cum sunt ele? Acesta este un domeniu cercetat in mod activ, in astronomia extragalactica – de exemplu, galaxiile spirala care trec prin centrul unui cluster bogat sunt deposedate de gaz si praf, prin interactiunile cu plasma fierbinte.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.