Garizii, membri ai familiei Palaemonidae, sunt unele dintre cele mai interesante creaturi ale mărilor.

Familia Palaemonidae cuprinde numeroase specii de garizi – vietuitoare marine incolore si transparente. Ele se remarca prin carapacea mare ce se prelungeste in fata pentru a forma un rostru puternic si rigid, care de multe ori are marginile dintate, prevazute cu dinti.

Garizii sunt inotatori excelenti, apar in regiunile de coasta printre alge, au branhiile foarte mult reduse si consuma mai ales detritus si materie vegetala pe care le prinde cu ajutorul clestilor din fata. Majoritatea speciilor au corpul cuprins intre 7-8 cm.

In Marea Neagra cele mai renumite specii sunt Palaemon elegans, Palaemon serratus si Palaemon adspersus.

Palaemon elegans
Palaemon elegans

Palaemon elegans

Inoata mai ales in lagune si estuare, de-a lungul coastelor stancoase. Este o specie nativa europeana care s-a raspandit si de-a lungul coastei marilor adiacente Oceanului Atlantic. Numeroase exemplare traiesc in Marea Mediterana, Marea Caspica si Marea Neagra. Are cinci perechi de picioare, din care primele doua prevazute cu gheare, antenele foarte lungi, cu lungimea corpului de 6 cm.

Corpul este predominant translucid cu benzi inchise in nuante de culori brun-roscate. Aceasta specie are o mare toleranta la salinitate, se hraneste cu larve de peste, crustacee, alge si traieste aproximativ 2 ani.

Palaemon serratus
Palaemon serratus

Palaemon serratus

Este cea mai rara specie din cele trei, apare in Marea Neagra. Se remarca prin antenele foarte lungi care depasesc de 1,5 ori lungimea corpului. Acestea sunt foarte sensibile, il avertizeaza intotdeauna de prezenta pradatorilor. Cu mult timp in urma aceasta specie a devenit o importanta sursa de hrana, a fost si este pescuita in cantitati uriase.

Palaemon adspersus
Palaemon adspersus

Palaemon adspersus

Prefera apele salmastre, estuarele, golfurile si lagunele, din Marea Egee, Marea Neagra, Marea Adriatica, Golful Brest, Marea Caspica, Canalul Manecii, Marea Ionica, Marea Marmara, etc.

Are lungimea corpului de 8 cm si un colorit gri, verde sau maroniu-roscat. Rostru este robust, destul de lung, are 5-6 dinti pe partea dorsala si 3 dinti pe cea ventrala. Prefera sa inoate la adancimi de 1-10 m in zonele unde cresc alge pe structurile subacvatice. Hrana sa consta din moluste, crustacee si alge.

Conservarea garizilor: strategii și provocări

Garizii, deși abundenti în unele regiuni, se confruntă cu provocări semnificative din cauza activităților umane, cum ar fi poluarea și pescuitul excesiv. Eforturile de conservare sunt esențiale pentru a asigura supraviețuirea acestor specii valoroase.

Strategiile includ crearea de arii marine protejate, reglementarea capturilor și promovarea practicilor sustenabile de pescuit. Înțelegerea ciclului lor de viață și a necesităților habitatului poate contribui semnificativ la formularea politicilor de conservare.

Video – Palaemon elegans:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.