Gasca de mare nordica este o specie de pasare inrudita cu pelicanul care traieste mai ales in insulele din Oceanul Atlantic de Nord. Dupa cum arata si numele sau este cea mai nordica specie din familia Sulidae si singura gasita in Europa, in Marea Mediterana. Aceasta pasare partial migratoare isi face cuibul pe insule, pe malurile abrupte si stancoase, de-a lungul Golfului Stream, de-a lungul coastei Canadei, dar si pe coasta de est a Islandei.

Gasca de mare nordica este o inotatoare excelenta, se scufunda cu usurinta avand intregul corp perfect adaptat pentru a reusi acest lucru. Ca aspect general corpul sau are o forma alungita, cu aripile inguste si lungi, picioarele palmate, perfect adaptate pentru inot, ciocul subtire si lung, narile acoperite cu membrane interne.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 87-90 cm, greutatea de 2,3-3,6 kg si deschiderea aripilor de 1,65-1,8 m. Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual accentuat, coloritul lor este asemanator. Penajul este complet alb, doar varfurile aripilor sunt negre ca abanosul, iar capul si gatul in nuante galbui.

Ochii sunt mari si au irisul de culoare albastra, iar ciocul este gri-albastrui, lung, de forma conica, putin curbat spre varf. Picioarele sunt scurte cu labe palmate si au un colorit galben-verzui. Penele din interior raman impermeabile, sunt unse cu un ulei special produs de o glanda a pielii, astfel incat ofera o buna impermeabilitate si posibilitatea sa stea sub apa o lunga perioada de timp.

Citește și:  Cocoșarul, o pasăre des întâlnită iarna la noi în țară
Gâsca de mare nordică
Gâsca de mare nordică

Aceste pasari ajung la maturitatea sexuala la varsta de 4 ani. In perioada de imperechere masculul si femela isi construiesc impreuna un cuib pe o suprafata plana de pe tarmul unei insule. Acesta are un aspect dezordonat, este realizat din alge, fire de ierburi uscate, noroi etc. In luna aprilie femela depune o ponta ce consta dintr-un singur ou de forma ovala si culoare albastru-verzui.

Acesta este clocit si de mascul si de femela, iar dupa eclozare apare puiul care este ocrotit si hranit (cu peste regurgitat) de parinti o perioada de cateva saptamani. Dupa 3 luni puiul paraseste cuibul, iar la varsta de 5 ani are penajul asemanator adultilor. Din momentul in care puiul a parasit cuibul, el devine independent si migreaza separat de parinti.

La aceasta specie pasarile adulte formeaza perechi monogame, care raman impreuna intreaga viata. Hrana lor consta in special din peste – macrou, hering, cod – dar si cefalopode, crabi, scoici, etc.

Gasca de mare nordica face parte din ordinul Suliformes, familia Sulidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Forus bassanus.

Video – Gasca de mare nordica (Forus bassanus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.