Gaurul este o specie de bovina, de mamifer copitat care traieste in regiunile cu paduri dese si umbroase din sudul pana in sud-estul Asiei, in Cambodgia, Nepal, Malaezia, Vietnam, Thailanda si Bangladesh. Este cunoscut si cu numele de bizonul indian sau saladangul si reprezinta una dintre cele mai mari specii de bovine din lume. Conform unor specialisti gaurul ar fi al patrulea mamifer ca marime din lume, dupa elefant, bivolul american si rinocer. Poate fi observat la altitudini de pana la 1800 m sau chiar mai mari, atat in interiorul padurilor cat si la marginea acestora, in luminisuri si poieni. Multe exemplare apar la poalele Muntilor Himalaya, iar hrana lor consta din ierburi proaspete, plante (mai ales aromatice), frunze de copaci si arbusti.

Gaurul (Bos gaurus), Foto: www.biolib.cz

Exemplarele adulte au corpul imens, masiv, sunt bivoli giganti care pot avea lungimea de 2,5-3,3 m si greutatea de 650-1000 kg. Masculii sunt intotdeauna mai mari si mai puternici decat femelele si se remarca prin coarnele lor curbate, mai mari, in forma de semiluna, care pot avea lungimea de pana la 1,1 m. Femelele au si ele coarne, insa mai mici, iar coloritul lor este galben-inchis. De asemenea o alta particularitate a speciei este cocoasa ce apare in zona umerilor si care se intinde pana spre partea inferioara a spatelui, ea are si o zona adanca in regiunea dorsala. Corpul lor este acoperit cu blana scurta in culori de nuante inchise maronii-rosiatice sau chiar negre. Coada este lunga de 0,7-1 m si acoperita cu par. Capul este destul de mare, botul puternic, narile proeminente, iar ochii sunt expresivi, au irisul de culoare inchisa. Urechile sunt lungi, mobile, acoperite cu fire de par.

Citește și:  Pești sferici tropicali, peștele-arici (Diodon holocanthus)
Gaurul - Bos gaurus, Foto: asianwildcattle.org

In perioada de rut masculii sunt agresivi si emit sunete puternice, ca niste mugete atat de sonore incat se aud si de la distante mai mari de 1 km. Au obiceiul sa isi marcheze teritoriul prin excremente, sa se lupte intre ei, sa se loveasca cu cele doua coarne pentru a castiga dreptul la imperechere cu femelele. Traiesc in turme de pana la 10 exemplare (formate din masculul dominant, femelele si puii lor). Dupa imperechere, femela are o perioada de gestatie de 9 luni, apoi face un pui care cantareste initial aproximativ 23 kg. Din pacate foarte putini pui supravietuiesc la aceasta specie, ei sunt vanati de animalele salbatice de prada, in special de leoparzi si tigri. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani.

Gaurul este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie datorita vanatului excesiv de catre braconieri localnici (pentru carne, piei si coarne), dar si din cauza unor boli grave (mai ales de genul celor infectioase) care au afectat aceste animale salbatice in ultimii ani. Guarul are denumirea stiintifica de Bos gaurus si face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Este una dintre cele mai putine specii domesticite de om.

Video – Gaurul (Bos gaurus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.