Gerenuk (Litocranius walleri) este o antilopa cunoscuta sub denumirea de ,,gazela girafa” care traieste in regiunile din estul si sudul Africii, in Kenya, Somalia, Etiopia, Tanzania.

Femela si masculul au aceleasi dimensiuni, ajung la lungimea de 1,4-1,6 m, inaltimea la greaban de 1 m si greutatea de 28-52 kg. Au coada lunga de 25-35 cm si subtire, terminata cu un smoc de par negru la varf. Masculii se diferentiaza de femele prin faptul ca au doua coarne lungi de 25-35 cm, destul de groase si putin curbate.

Corpul are un colorit predominant roscat-cafeniu, de-a lungul spinarii cu o zona mai inchisa limitata de o dunga deschisa pe partile laterale. Partea inferioara, zona din jurul ochilor, gatul si barbia sunt albe-galbui. Gatul este lung si subtire, capul este mic, cu botul ingust si alungit, perfect adaptate ca sa se poata strecura cu usurinta printre arbustii spinosi si tufisurile dese, pentru a smulge frunzele mici cu limba lunga si incisivii ascutiti.

Are capacitatea de a se ridica pe membrele din spate in pozitie verticala si de a sta asa perioade lungi de timp, avand sira spinarii curbata in forma literei S, astfel incat sa ajunga la ramurile si frunzele aflate la inaltimi mai mari.

Citește și:  Marele Kudu (Tragelaphus strepsiceros), una dintre cele mai înalte antilope

Traiesc in grupuri mici formate dintr-un mascul si 3-4 femele cu puii lor.

Gerenuk

Cand se simt amenintate au un mod ciudat de a se comporta, in loc sa fuga au tendinta sa-si bage capul in tufele spinoase ale arbustilor. Cei mai mari dusmani ai lor sunt leii si panterele.

In perioada de imperechere, in luna septembrie, femelele si masculii isi aleg partenerii. Cand un mascul simte prezenta unui intrus pe teritoriul sau devine agresiv, loveste solul cu coarnele si copitele.

Femela are o perioada de gestatie de 5-6 luni, apoi face un singur pui care este alaptat de ea si este in stare sa mearga imediat ce s-a nascut. Masculii tineri isi formeaza noi grupuri de celibatari, uneori un mascul se alatura unui alt grup de femele si unele femele pot ramane solitare.

Antilopa Gerenuk nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.