Gerbilul cu coada groasa este un animal ce apartine grupului rozatoarelor, care se aseamana cu un hamster sau cu un soarece de camp si traieste in Sahara, in regiunile desertice din Algeria, Africa de Nord si de Sud. Numele sau vine de la coada sa groasa, indesata si scurta (de numai 4,5-6,5 cm), aproape lipsita de par, mai subtire la baza si la varf, ce contine un depozit de grasime corporala pentru apa si hrana si care in total masoara cam jumatate din lungimea corpului.

Gerbilul cu coada groasa are corpul acoperit de blana groasa si pufoasa, pe partea dorsala de culoare castanie si cafenie-deschisa cu varfurile firelor de par negre. Pe partea ventrala blana este de culoare alba. Capul este mare, urechile mici au marginile rotunjite, acoperite cu fire rare de par, iar botul este ascutit, prevazut pe partea sa superioara cu numeroase perechi de vibrize fine, de culoare deschisa. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare neagra. Zona de piele din jurul botului si a urechilor este partial pigmentata. Membrele anterioare sunt destul de mici, au cate patru degete fiecare, iar cele posterioare sunt la fel de scurte si robuste, dar au cate cinci degete fiecare.

Citește și:  Șoarecele de iarbă dungat (Lemniscomys striatus), un rozător răspândit în toată Africa

Gerbilul cu coada scurta (Pachyuromys duprasi)Gerbilul este activ mai ales noaptea, cand isi cauta hrana preferata formata din seminte, rizomi, bulbi, tulpini, muguri verzi, melci si insecte. Traieste de obicei solitar sau in grupuri mici (alcatuite din femele si puii lor), in vizuini care au apartinut altor animale rozatoare, sau isi sapa singur groapa foarte adanca in nisip. In perioada lunilor de iarna cand sursa de hrana este saraca intra intr-o scurta perioada de hibernare si isi ia necesarul de elemente nutritive din stratul de grasime corporala pe care l-a acumulat la baza cozii. In sezonul ploios femela fata 3-6 pui orbi si neajutorati, dupa o perioada de gestatie de 19-24 zile. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-6 luni. Cei mai mari dusmani naturali ai sai sunt pasarile de prada, mai ales bufnitele.

Acest animal micut este crescut si in conditii de captivitate, insa mai mult este folosit ca animal de laborator. Poate fi hranit cu cereale, branza, lucerna, salata verde si carne tocata.

Gerbilul cu coada groasa are denumirea stiintifica de Pachyuromys duprasi, face parte din ordinul Rodentia, familia Muridae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.