Germania este un stat localizat in Europa Centrala ce se invecineaza la nord cu Marea Nordului, Danemarca si Marea Baltica, la est cu Polonia si Republica Ceha, la sud cu Austria si Elvetia, iar la vest cu Franta, Luxemburg, Belgia si Olanda.

Comunitatea si limba germana au aparut cu mii de ani in urma, insa ca teritoriu Germania a aparut abia in 1871, cand sub conducerea cancelarului Otto von Bismarck s-a format Imperiul German, ingloband partea de nord a Germaniei actuale – Confederatia Germana de Nord (dominata de Prusia), apoi Bavaria, precum si diferite alte regiuni, exculzand insa partile vorbitoare de germana din Austria. Acesta a fost deja cel de-al doilea Reich german, tradus de obicei ca imperiu. Primul Reich – cunoscut pentru mult timp drept Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana – provenea din divizarea Imperiului Carolingian in 843, existand sub diverse forme pana in anul 1806. Cel de-al Treilea Reich, si ultimul, a fost cel al nazistilor, care a durat doar 12 ani, din 1933 pana in 1945.

Germania poze

Germania, care devenise una dintre importantele puteri din Europa, s-a implicat in Primul Razboi Mondial prin aliatul ei Austro-Ungaria (1914 – 1918, iar prin Tratatul de la Versailles a fost considerată responsabilă pentru război. Unii politicieni considera ca conditiile grele impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles din 1919 si problemele economice ale crizei economice mondiale incepand cu 1929 i-au permis partidului nazist al lui Hitler sa fie ales de catre cetatenii germani si in cele din urma sa formeze un nou guvern in 1933, cu Hitler in functia de cancelar.

Anul urmator Hitler a preluat tot controlul, devenind seful statului si scapand de opozitie prin aplicarea fortei. In 1935 anti-semitismul a devenit o politica oficiala de stat germana, justificata formal prin Legile de la Nurnberg . A facut o alianta cu Italia si Japonia numita Axa Berlin-Roma-Tokyo. Politica lui Hitler de a anexa tarile vecine a culminat cu izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa la 1 septembrie 1939.

In prima parte a razboiului Germania a avut succese militare, castigand controlul asupra principalelor teritorii din Europa, unei mari parti a URSS si nordului Africii. In 1941 nazistii au pus in aplicatie Holocaustul ca politica de stat de ucidere in masa, bazata pe pretexte rasiste, a milioane de evrei si alte nationalitati. Intre 1942-1943 balanta in razboi s-a schimbat, succesele trecand de partea Aliatilor impotriva Germaniei, printre care URSS, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. In aprilie 1945 Hitler si-a recunoscut esecul si s-a sinucis. La 8 mai 1945 Germania a capitulat fara conditii.

Citește și:  Bruxelles - Belgia: Orașe de vizitat

Din 1949, Germania a fost republica democrata federala si parlamentara. In urma reunificarii din 1990, consta in prezent din 16 state federale. Presedintele Federal este seful statului, iar guvernul este condus de Cancelarul Federal. Germania acopera o suprafata de 357,022 km². Germania are cea mai mare populatie din Europa, in jur de 82 de milioane de locuitori, cu o densitate de 230 de locuitori pe km². Capitala Berlin este cel mai mare oras, cu o populatie de 3,4 milioane de locuitori.

Berlin
Berlin

Germania este o tara bogata in frumusete naturala. Intre coastele Marii Nordului si Marii Baltice in partea de nord si crestele Muntilor Alpi din partea de sud, se intind peisaje extrem de diferite: de la rauri si lacuri, munti si dealuri, paduri si campii pana la aglomeratiile urban-industriale. Are o clima temperată, cu o temperatura medie anuala de 9 °C. Germania are 14 parcuri nationale, 101 rezervatii naturale si 15 rezervatii ale biosferei.

Astazi, Germania este supusa unei mari diversitati de influente culturale. Oamenii din aceasta tara isi iubesc traditiile, mai ales sezonul carnavalelor cu festivalurile de vin sau Oktoberfest si alte festivaluri de bere. Germania este locul unde s-au nascut faimosii compozitori Goethe, Bach si Beethoven si multi altii, ce fac parte din distinsa traditie culturala. Exista in jurul a 300 de teatre, 130 de orchestre si 630 de muzee de arta.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.