Americanca Gertrude Ederle a fost prima femeie care a înotat de-a lungul Canalului Mânecii, pe 6 august 1926. Înaintea ei doar alţi cinci bărbaţi reuşiseră să-l traverseze. Timpul de 14 ore şi 31 de minute pe care Ederle l-a obţinut a doborât recordul cu aproape două ore. Realizarea i-a adus faimă şi recunoaştere atunci când s-a întors la New York. De asemenea, Ederle a câştigat o medalie de aur şi două de bronz la probele de înot de la Jocurile Olimpice din 1924.

Gertrude s-a născut în 1905 într-o familie de imigranţi germani din New York. De la o vârstă fragedă şi-a manifestat pasiunea pentru înot, sport pe care îl învăţase la piscina publică din oraş.

Gertrude Ederle1

În adolescenţă a abandonat şcoala pentru a se putea dedica în totalitate antrenamentelor de înot şi s-a alăturat Asociaţiei Feminine de Înot din Statele Unite ale Americii. În competiţiile locale, Gertrude a înregistrat prima victorie la vârsta de 16 ani. Între 1921 şi 1925 deţinea undeva la 29 de recorduri.

În 1924 aceasta a înotat la Jocurile Olimpice de la Paris, unde echipa sa a câştigat trei medalii. Începând cu 1925, Ederle a început să se antreneze pentru a putea trece înot peste Canalul Mânecii, zona ce leagă Marea Britanie de continentul european. Chiar dacă canalul fusese deja trecut înot de cinci bărbaţi, Gertrude îşi dorea să fie prima femeie care reuşeşte această realizare.

În vara lui 1925 Gertrude face prima încercare de trecere a Canalului Mânecii, cunoscut pentru apele sale foarte reci şi agitate. Din păcate, după 8 ore şi 46 de minute antrenorul ei, Jabez Wolff, o forţează să se oprească pentru că era foarte îngrijorat de faptul că înghiţise prea multă apă sărată. Ederle nu era de aceeaşi părere, iar din acest motiv îl dă afară pe Wolff şi îl angajează în loc pe T.W. Burgess, un înotător cu multă experienţă în traversarea canalului.

Pe 6 august 1926, Ederle se pregăteşte pentru a doua încercare. Ea intră în apă pe la Capul Gris-Nez la ora 07:08 A.M.. Aşa cum era de aşteptat, apa era foarte rece, însă neobişnuit de calmă. Cu toate acestea de două ori în aceeaşi zi, la prânz şi mai apoi la ora 06:00 P.M., Ederle a întâlnit mai multe vijelii de-a lungul traseului său. Antrenorul său, Burgess, i-a cerut să pună capăt încercării, dar ea a refuzat.

Citește și:  Femei celebre - Iulia Hasdeu

Tatăl şi sora sa, ce se aflau în barcă alături de antrenor, sunt de aceeaşi părere cu Ederle şi o încurajează să continue. Tatăl său îi promisese că dacă va duce până la capăt cursa, va primi în dar o maşină nouă. Iar pentru a o motiva striga la ea din barcă, aducându-i aminte de promisiune.

Ederle a perseverat, reuşind să treacă peste furtuni şi ape învolburate şi în cele din urmă, la ora 09:04 P.M., după 14 ore şi 31 de minute, a ajuns pe coasta engleză. Astfel ea a devenit a şasea persoană şi prima femeie care a reuşit să treacă cu succes peste Canalul Mânecii. Mai mult decât atât, ea a îmbunătăţit recordul anterior cu aproape două ore.

Gertrude Ederle11
sursa: history.com/news/gertrude-ederle-first-woman-swim-english-channel

După succesul cursei înot, Ederle declara reporterului de la New York Times : „Am ştiut că putea fi realizat, că trebuia realizat şi eu am făcut-o.” Succesul său a fost sărbătorit printr-o paradă prin oraşul său natal, New York, unde au fost prezenţi şi au salutat-o vedete şi personalităţi precum primarul oraşului şi primul american ce traversase înot canalul, Henry Sullivan.

Au urmat apoi câteva turnee demonstrative de înot prin ţară ce s-au dovedit a fi foarte profitabile. Gertrude a apărut într-un film scurt despre viaţa şi cariera ei. După ce a suferit o accidentare severă la spate, nu a mai putut să concureze dar a continuat să dea spectacole de înot.

Viaţa sa a devenit liniştită. O problemă de auz pe care o avea din copilărie şi care a fost agravată de înotul în apele reci ale Canalului Mânecii i-a cauzat pierderea auzului. Această problemă a făcut-o să predea înotul copiilor de la şcoala de surzi din Lexington. Nu s-a căsătorit niciodată şi nu a avut copii. Restul vieţii şi-l petrece în linişte cu mai multe prietene într-un apartament din Queens, New York.

Ederle a murit în Wyckoff, New Jersey, în 2003 la vârsta de 98 de ani. În onoarea ei a fost construit Centrul de Relaxare Gertrude Ederle din Manhattan. Aşa cum era de aşteptat, centrul a fost echipat cu o piscină şi ridicat nu departe de locul unde a crescut şi a învăţat prima dată să înoate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.