Se află în centrul oraşului Windhoek, capitala statului Namibia şi se întinde de-a lungul unei suprafeţe de 11 hectare. Reprezintă un obiectiv turistic renumit datorită speciilor de plante care cresc aici.
Grădina botanica naţională din Windhoek a fost deschisă în anul 1969, dar a devenit o atracţie turistică abia începând cu anul 1990. Terenul fusese donat guvernului, de către primăria oraşului, şi urma să se constituie într-o rezervaţie naturală. Au fost începute lucrările de amenajare menite să atragă vizitatori din toată lumea, dar la un moment dat, pe fondul lipsei de bani, departamentul de conservare a naturii a abandonat proiectul. Se făcuseră deja investiţii în ce priveşte amenajarea unor trasee turistice şi a unui lac de acumulare.
Spre 1990, Institutul naţional de cercetare botanică s-a arătat interesat de suprafaţa de 11 hectare, cu atât mai mult cu cât se afla chiar în vecinătatea sediului său. A propus guvernului deschiderea unei grădini botanice, iar argumentele au fost atât de puternice, încât ministerul Agriculturii şi cel al Mediului înconjurător şi-au dat acordul. Din 1993, terenul a fost considerat grădină botanică.
În prezent, grădina botanică naţională din Windhoek este susţinută financiar atât de guvernul Namibiei, cât şi de societatea naţională a botaniştilor. Este singura grădină botanică a ţării şi aici sunt conservate plantele reprezentative ale florei din Namibia. În acelaşi timp, grădina botanică din Windhoek joacă şi rolul unui centru educaţional şi recreativ pentru şcolile din Namibia. Aici, sunt antrenaţi mulţi dintre adolescenţi în tehnici de identificare a plantelor africane.
Cea mai mare suprafaţă a grădinii botanice naţionale din Windhoek este necultivată, fiind folosită mai degrabă ca teren destinat programelor educative. Aici se desfăşoară numeroase proiecte şcolare, în cadrul cărora elevii studiază flora naturală, plantele indigene răsărite fără intervenţia omului. Unele dintre ele sunt considerate reprezentative pentru vegetaţia specifică din Namibia, cum ar fi specia de plante aloe littoralis, planta simbolică a oraşului Windhoek.
Administratorii grădinii botanice naţionale din Windhoek îşi doresc să dea tinerilor ocazia de a studia aceste plante în mediul lor natural, de-a lungul unui ciclu de viaţă nealterat de intervenţiile omului.
Există totuşi şi suprafeţe pe care au fost cultivate cu succes plante aduse din alte părţi ale continentului african şi care se bucură de interesul elevilor, dar şi al turiştilor – plante de deşert ori din regiunea Kunene. Cei mai renumiţi sunt copacii cu cârnaţi, (Kigelia Africana), Kirkia de munte, copacul de Shea sau castanul Star, (Sterculia africana).
Grădina botanică naţională din Windhoek dispune de trasee pavate care conduc pe vizitatori spre zonele cu plante îngrijite în mod special, dar dispune şi de câteva pepiniere destinate plantelor suculente – cele mai rare plante din Namibia şi care se află deja pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia. Este vorba despre câteva specii precum Aloe, Euphorbia, Crassula, Stapelia şi Lithop.
Suprafaţa plantelor lemnoase a fost aranjată cu mare migală, fiecare plantă de acest soi bucurându-se de o plăcuţă pe care stau înscrise numele şi câteva detalii despre condiţiile ei de viaţă.
Per total, grădina botanică naţională din Windhoek numără în jur de 1500 specii de plante, atât indigene, cât şi plante aduse din alte părţi ale Africii.
Pentru că Namibia se numără printre ţările cele mai secetoase, grădina botanică naţională din Windhoek nu are aspectul verde al grădinilor. Suprafaţa ei se înverzeşte exclusiv pe timpul ploilor, din decembrie până în aprilie, pentru că, în restul timpului, domină cu totul alte nuanţe. Spre exemplu, sunt foarte multe nuanţe de maro, bej, roşcat, uneori alb strălucitor, alteori un negru intens, specific vegetaţiei de savană, nuanţe de măsliniu şi chiar culori cenuşii.
Ca şi activităţi, turiştii au la dispoziţie mai multe variante de petrecere a timpului în cadrul grădinii botanice naţionale din Windhoek. Plimbările pe jos sunt cele mai interesante, întrucât vizitatorii au ocazia să se bucure de o multitudine de plante, atât cele indigene şi specifice Namibiei, cât şi de plante pe care nu le pot admira în această ţară. Traseele şerpuiesc printre zone cu flori şi zone aride, de-a lungul pepinierelor şi a suprafeţelor cu vegetaţie naturală. Copacii cei mai vechi ai grădinii au fost plantaţi la începutul anilor 1970 şi de atunci s-au dezvoltat armonios, chiar dacă nu sunt copaci indigeni. Cei mai spectaculoşi, datorită formelor frunzelor, sunt copacii sticlă, (Brachychiton rupestris) şi arborii tolbă. Cele mai frumoase flori sunt crinii şi trandafirii, răsfiraţi cu delicateţe în mai multe părţi ale grădinii botanice naţionale din Windhoek.
Una dintre principalele atracţii pentru turişti este pepiniera, numită Desert House. Aici, sunt crescute şi îngrijite plantele de deşert din Namibia, fiind singurul centru de acest gen de pe tot întinsul ţării. Este vorba despre o serie de specii de plante care nu cresc altundeva decât în Namibia, în zonele cele mai secetoase şi, de regulă, în locuri izolate unde oamenii nu prea au acces. Astfel de plante nu pot fi văzute decât în cadrul centrului Desert House. Nu toate aceste specii au putut fi acomodate în cadrul grădinii botanice naţionale din Windhoek. Unele dintre ele nu au supravieţuit, chit că li s-au asigurat condiţii de viaţă aproape identice cu cele în care trăiesc ele de obicei. Din acest motiv, astfel de plante sunt protejate prin lege. Centrul Desert House a fost amenajat de-a lungul a trei ani de zile, între 2004 şi 2007 şi a necesitat fonduri speciale. Au fost folosite 23 de tone de pietre tipice deşertului şi 6 tone de nisip. Dar cel mai dificil aspect l-a reprezentat culegerea plantelor deşertice şi replantarea lor într-un mediu controlat de om. În final, s-a dovedit un proiect de succes.
Printre activităţile turistice ale grădinii botanice naţionale din Windhoek se numără spionarea păsărilor şi animalelor. Deşi este vorba despre o grădină botanică, există şi numeroase vieţuitoare ce contribuie în felul lor la atragerea vizitatorilor. Se pot vedea antilope, reptile, insecte şi mai multe feluri de păsări mici şi foarte vesele.
Datorită plantelor foarte preţioase care compun averea grădinii botanice naţionale din Windhoek, vizitatorii trebuie să respecte o serie de reguli atunci când trec de porţile acestui obiectiv turistic. Nu au voie să se plimbe decât de-a lungul traseelor pavate. Este strict interzisă ruperea florilor, frunzelor sau scrijelirea copacilor. Nu este permis nici căţăratul în copaci. Tocmai pentru că sunt atât de multe reguli de respectat, copiii sub 12 ani nu au acces în grădina botanică naţională din Windhoek decât în compania unui adult.
Programul de vizite este de luni până vineri, între orele 8.00 şi 17.00, iar intrarea se face contra cost.