Grădina zoologică din Timişoara este cel mai nou zoo din România, fiind inaugurată în anul 1986. În momentul inaugurării, în spaţiul său vieţuiau numai 30 de specii de animale, cele mai multe dintre ele fiind specifice faunei României.

Grădina zoologică din Timişoara se află în Pădurea Verde, mai exact pe strada Avram Imbroane, la numărul 90. Are o suprafaţă totală de 6,34 hectare şi, dacă în anii 2000 era cât pe ce să fie închisă din cauza faptului că nu îndeplinea cerinţele unui asemenea obiectiv, astăzi grădina se ridică la standardele impuse de UE.

În anul 2004, spaţiul a fost închis publicului pentru ca autorităţile timişorene să îl poată renova şi reconsolida. Lucrările au fost finalizate în anul 2007, când grădina a fost redeschisă, iar în urma acestor lucrări s-au creat 16 noi habitate în care vieţuiesc 144 de animale din 29 de specii.

Proiectul prin care Grădina zoologică din Timişoara a fost reabilitată a fost inspirat de Parcul zoologic din Szeged, care este cea mai mare grădină zoologică din Ungaria. Deşi ea a fost deschisă cu trei ani mai târziu decât cea din România, a fost de la bun început un mediu ideal pentru speciile de animale pe care le găzduieşte.

După lucrările de renovare, zoo din Timişoara a devenit cel mai vizitat zoo din vestul ţării – nu e de mirare, având în vedere că reprezintă un loc perfect de relaxare, iar în zilele însorite se umple de oameni.

Animalele de la Grădina zoologică din Timişoara sunt împărţite în trei mari categorii: mamifere, păsări şi reptile. Printre exemplarele de mamifere care pot fi văzute, se numără ursul brun, renul, leul, pisica sălbatică, căprioara, cerbul comun, ratonul nordic, iepurele european, poneiul de Shetland, cangurul pitic, macacul japonez, guanaco sau maimuţa Hussar.

Păsările sunt reprezentate de specii ca lebăda neagră, lebăda mută, emu, gâsca chinezească, rațe (fluierătoare, leşească, suliţar sau ciliană), bibilica sau struţul. Reptilele se remarcă prin broaştele ţestoase (grecească, de Florida, de uscat, de apă europeană) sau iguana.

Grădina zoologică din Timişoara oferă posibilitatea clienţilor săi de a asista la momentele în care personalul de la zoo hrăneşte animalele şi le îngrijeşte. Copiii nu sunt nici ei neglijaţi – pe lângă locul de joacă, pentru cei mici au fost amenajate un mini-safari (în care aceştia pot învăţa despre animalele care trăiesc în Africa şi pot vedea câteva exemplare) şi un kinder zoo (unde vieţuiesc animale domestice).

După câteva ore petrecute în această grădină zoologică, cei mici pot pleca acasă cu un bogat bagaj de cunoştinţe, pentru că personalul specializat îi ajută să înţeleagă mai bine mediul înconjurător şi cum să protejeze animalele.

Pentru a vizita Grădina zoologică din Timişoara, oamenii trebuie să plătească o taxă de intrare deloc mare – adulţii plătesc doar 3 lei, în timp ce taxa pentru copiii între 1-14 ani este de un leu. Familiile (doi adulţi şi un copil) au o reducere, plătind toţi doar 5 lei. Grădina este deschisă de marţi până duminică, iar orarul depinde de programul de iarnă şi de vară, după cum urmează:

– 15 aprilie – 30 septembrie (programul de vară): orele 10 – 20;
– 1 octombrie – 14 aprilie (programul de iarnă): orele 10 – 17.

Grădina dispune de programe interactive și educaționale, care permit vizitatorilor să înțeleagă mai bine comportamentul și nevoile fiecărei specii. Aceste inițiative sprijină eforturile de sensibilizare și educație a publicului larg.

În plus, Grădina Zoologică din Timișoara este activă în programe de conservare și parteneriate internaționale, contribuind la eforturile globale de protecție a speciilor pe cale de dispariție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.