Grindul Letea este o unitate de relief din nord-estul Deltei Dunării, între braţele Chilia (nord) şi Sulina (sud). Este un teren de origine marină, iar suprafaţa totală este de aproximativ 170 km2, dispusă la o altitudine de maxim 12 metri.

Specialiştii sunt de părere că dunele de nisip de la Grindul Letea fac parte dintr-o barieră de nisip care separă Marea Neagră de golful Tulcea. Barierei de nisip despre care vorbesc aceşti specialişti i se datoreză transformarea golfului Tulcea, mai întâi, într-o lagună şi, apoi, în actuala Delta Dunării, după ce laguna s-a colmatat gradat. Dunele de nisip au o altitudine care variază, cele mai mici având trei metri. Între dune, există câteva tipuri de depresiuni care s-au dezvoltat în special pe lungime, având formă de benzi, şi pe care se găseşte vegetaţie arboricolă. Ele au primit numele de hașmacuri, iar vegetaţia cea mai cunoscută de aici este Pădurea Letea sau Pădurea Hașmacu Mare.

Pădurea Letea reprezintă cea mai veche rezervaţie naturală de la noi din ţară, fiind pusă sub ocrotire încă din 1930, când oamenii de ştiinţă i-au descoperit potenţialul. Are o suprafaţă totală de aproape 5247 hectare, însă numai 2.825 sunt strict protejate. Dintre acestea, 500 de hectare au fost declarate rezervaţie naturală, în anul 1938, ele făcând parte din zona denumită Hasmacul Mare.

Pădurea Letea este o pădure unică în Europa, deoarece nicăieri pe un sol nisipos nu au mai crescut specii de arbori specifici altor forme de relief. Aici, se pot întâlni frasinul pufos (care este el însuşi o raritate botanică), ulmul, gârniţa, stejarul brumariu (unii copaci ating 25 de metri înălţime) sau arinul. Pe lângă acești arbori, se pot întâlni plante căţărătoare (liane), deşi clima nu este una mediteraneană. În ceea ce priveşte fauna, aceasta este reprezentată de multe specii de reptile (cum ar fi şerpi sau şopârle), precum şi păsări răpitoare, ale căror hrană sunt aceste reptile.

Pădurea Letea este o pădure virgină, cunoscută şi pentru caii de aici. Localnicii îi abandonează în acest loc, numărul lor ajungând undeva la două mii. Din păcate, aceşti cai sălbatici afectează pădurea, iar localnicii nu sunt pedepsiţi pentru abandonarea lor.

delta-dunarii-2.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ