Situat in Transilvania, judetul Harghita are ca vecini judetele Suceava (nord), Covasna si Brasov (sud), Bacau si Neamt (est) si Mures (vest). Este alcatuit din patru municipii (resedinta de judet este Miercurea Ciuc), cinci orase si 58 de comune.

Istoria judetului Harghita incepe din era paleolitica, asezarile de aici trecand prin mai multe culturi, precum Boian, Precucuteni, Tisa, Ciomortan sau Noua. Mai tarziu, a fost locuit de daci, insa a fost cucerit si el de catre armata romana. Numai o parte din teritoriul jduetului (partea vestica) a fost integrata provinciei romane Dacia, restul fiind locuita de asa-numitii “daci liberi”. In secolul al IV-lea, teritoriul a fost stapanit de goti, iar trei secole mai tarziu a fost randul avarilor si apoi a slavilor.

harghita castle

In secolul al XIII-lea, conform descoperirilor arheologice, au inceput sa apara primele asezari secuiesti, care au dus la formarea Scaunelor Secuiesti (1366 – 1427). Acestea au fost indepartate abia in secolul al XVI-lea, cand taxele mari i-au facut pe secui sa se razvrateasca, lucru ce a dus la destramarea secuimii si la formarea unui judet. Un secol mai tarziu, judetul Harghita, ca toate celalalte judete din Transilvania, intra sub stapanirea Imperiului Habsburgic. Imperiul a incercat sa modeleze batalioanele secuiesti dupa cele austriece, insa acest lucru nu a fost pe placul secuilor, care s-au razvratit, rezultatul fiind uciderea a circa 200 de oameni.

Dupa ce a iesit de sub dominatia austriaca, judetul Harghita a inceput sa se dezvolte pe forte proprii. In centrul atentiei au fost Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc, unde s-au pus bazele mai multor institutii si unde au aparut primele semne de modernizare: electricitate, telegraf, cai ferate etc. Progresul judetului a continuat si dupa Marea Unire, iar in timpul regimului comunist a avut parte de o industrializare si colectivizare fortate. Astazi, judetul este cunoscut pentru economia bazata pe imbutelierea apei minerale sau prelucrarea lemnului, dar si pentru monumentele naturii care il fac sa fie unul din cele mai bogate din tara, din acest punct de vedere.

Cheile Bicazului
Cheile Bicazului

Cheile Bicazului reprezinta, poate, cel mai cunoscut obiectiv turistic natural din judetul Harghita. Formate de raul Bicaz, aceste chei leaga Moldova de Transilvania si fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas. In apropierea lor se afla Lacul Rosu, un lac de baraj natural care a fost format in anul 1837. Un alt lac renumit al judetului este Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania. Acesta se afla langa Baile Tusnad si a fost declarat rezervatie naturala. langa lac se afla o alta rezervatie naturala, si anume Tinovul Mohos, pe teritoriul careia cresc specii de plante rare, precum roua cerului. Alte rezervatii naturale ale judetului sunt Poiana narciselor de la Vlahita, Vulcanii noroiosi de la Filias, Cascada de apa termala Toplita, Dealul melcului, Muntele de sare Praid, Lacul Iezer etc.

Alte obiective turistice din judetul Harghita care merita a fi mentionate sunt Pestera Sugau din Muntii Giurgeu, Salina Praid (una din cele mai vizitate saline din Romania), Castelul Miko din Miercurea Ciuc (construit, in stilul Renasterii tarzii, in perioada 1623 – 1631, adaposteste Muzeul Secuiesc al Ciucului), Manastirea Fransciscanilor din Sumuleu Ciuc, Castelul Lazar din Lazarea (ridicat in stil romantic, gotic si renascentist). Localitatea Corund este una din cele mai vizitate localitati ale judetului, acest lucru datorandu-se in special olaritului popular. Odorheiu Secuiesc este si el atractiv, oferind, pe langa obiectivele turistice naturale si arhitecturale, posibilitatea de a participa la unele dintre cele mai interesante festivaluri ale Transilvaniei (Festivalul Berii, Balul Strugurilor sau Carnavalul Ghetii).

Baile Tusnad
Baile Tusnad

Judetul Harghita este cunoscut si pentru statiunile sale, populare in randul turistilor atat vara, cat si iarna. Baile Tusnad (unde se imbuteliaza apa minerala cu acelasi nume) are cel mai mic numar de locuitori din tara (putin peste 1600) si este o statiune balneo-climaterica recomandata pentru afectiuni digestive, ale sistemului nervos, cardiovasculare si endocrine. Efectele sale terapeutice au fost descoperite in 1842.

Statiunea Baile Jigodin se afla la iesirea din sud a municipiului Miercurea-Ciuc, apele sale fiind folosite nu numai in curele externe, ci si in cele interne. Statiunea este una din preferatele celor din Miercurea Ciuc, mai ales ca se afla atat de aproape de municipiu, pe timp de vara aici functionand si un strand. Alte statiuni sunt Borsec (cunoscuta si pentru apa minerala cu acelasi nume), Harghita-Bai, Bradul sau Santimbru-Bai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.