Herghelia Măriei Sale din Neamţ este un depozit de armăsari situat în localitatea Dumbrava, comuna Timişeşti, la 10 kilometri de Târgu Neamţ, fiind amplasat pe locul grajdurilor domneşti ale lui Ştefan cel Mare. În acea vreme, herghelia era condusă de comisul Manole Jder, menţionat în romanul „Fraţii Jderi” al lui Mihai Sadoveanu, iar aici se spune că Ştefan cel Mare îşi lăsa în grijă celebrul său cal Catalan.

Actualul Depozit de Armăsari Dumbrava a fost construit în anul 1910 şi, iniţial, s-a aflat în proprietatea Ministerului Apărării. Ulterior, a aparţinut Ministerului Agriculturii, iar din anul 1959 a fost gestionat de Departamentul Gostat. După anul 2000, ferma de cai de la Dumbrava a trecut în administrarea Direcţiei Silvice Neamţ.

Complexul este amenjat modern şi include o clădire sediu administrativ, adăposturi pentru cai si o bază hipică. Aici, turiştii pot face plimbări cu trăsura sau călare şi pot lua lecţii de călărie şi sărituri peste obstacole. Herghelia cuprinde 100 de cai valoroşi, aparţinând raselor: arabă, semigreu, huţul, sport, lipitan, cal de Bucovina, gidran, pur sânge englez.

herghelia-mariei-sale.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ