In toata diversitatea lor fluturii ne atrag atentia mereu la inceputul primaverii dar si la sfarsitul toamnei prin coloritul lor minunat si zborul delicat. Din cele 150 000 de specii de fluturi fac parte si 3000 de specii de hesperide – fluturi care se aseamana cu moliile pentru ca au corpul greoi si apartin de familia Hesperidae. Aceasta varietate de fluturi este distribuita in toata lumea (exceptie face Noua Zeelanda) in numeroase habitate, pe dealuri si campii, pasuni si in general zone deschise.
Cei care sunt iubitori de natura cu siguranta sunt in asentimentul protejarii acestor creaturi fragile, frumoase si de multe ori lipsite de aparare, in zborul lor nevinovat si neregulat din arealul in care traiesc. Majoritatea speciilor de hesperide au aripile mari si frumos colorate, cu anvergura de 2-8 cm.
Nuantele de culori sunt variabile, maronii, galbui cu pete albe, crem sau portocalii care alcatuiesc un desen foarte interesant. In partea anterioara se observa antenele lungi, subtiri, terminate fiecare cu cate o maciulie destul de bine evidentiata, curbata si ascutita. In perioada de imperechere, in lunile de primavara, femela isi depune ouale pe plantele-gazda. Dupa eclozarea oualor apar larvele care se hranesc cu frunzele plantelor, ele fiind ierbivore si specii nocturne.
Din speciile de hesperide face parte Urbanus Proteus – fluturele care zboara in regiunile tropicale si subtropicale din America de Sud si de Nord. Se remarca prin forma interesanta a aripilor si coloritul foarte frumos in nuante albastrui-stralucitoare, maronii-galbui-luminoase si negre, prin cozile lungi ale aripilor posterioare care pot depasi chiar lungimea corpului.
Anvergura aripilor este cuprinsa intre 4,5-6 cm. Omizile sunt foarte mici la inceput cand ouale eclozeaza, dar cresc destul de rapid din momentul in care incep sa se hraneasca cu frunzele plantelor. Au corpul in nuante galbene si verzui, iar capul de culoare inchisa, chiar neagra. Dupa o perioada destul de scurta de timp (de 2-3 saptamani) in care s-au hranit pe saturate cu frunze, omizile ajung la stadiul final de dezvoltare, se transforma fiecare in pupa, din care apare adultul, un nou fluture.
Omizile acestor fluturi sunt mari consumatoare de plante leguminoase, ceea ce face sa fie considerate creaturi vorace daunatoare culturilor. Spre deosebire de ele fluturii nu distrug recoltele, ei se hranesc cu nectarul florilor, ajutand la polenizarea acestora.