Evoluate din amfibieni, pentru a se adapta schimbarilor de clima existente in urma cu 300 de milioane de ani, reptilele s-au dezvoltat in forme variate de-a lungul timpului. In anul 1859, fosilele reptilei Hyperodapedon au fost descoperite pentru prima data, de catre biologul Thomas Henry Huxley, fiind o dovada a modului cum aceste creaturi au evoluat.

Conform studiilor efectuate de oamenii de stiinta, aceasta reptila a trait in Triasicul inferior, in urma cu 220 de milioane de ani, si a fost foarte raspandita. A populat atat America de Sud, cat si Europa de Est, sau estul Asiei.

Reptila Hyperodapedon a fost un animal erbivor, acest lucru fiind constat in urma studierii dentitiei. Maxilarul era proeminent, iar partea superioara a acestuia era prevazuta cu mai multe randuri de dinti mari, in centru afandu-se o adancitura in care intra maxilarul inferior. Pe fiecare parte a maxilarului inferior se afla un singur rand de dinti.

Hyperodapedon

De asemenea, botul ei lung avea forma de cioc. Datorita dentitiei pe care o avea, aceasta reptila putea sa se hraneasca cu plante mai dure, pe care alte erbivore nu le putea manca. Cu ajutorul dintilor si a muschilor puternici ai maxilarului, avea o muscatura suficient de puternica, incat sa rupa si sa zdrobeasca plante mai dure.

Hrana reptile Hyperodapedon era formata din ferigi, se folosea de incisivi pentru a sparge semintele acestei plante. La sfaristul triasicului aceste plante au disparut, cauzand disparitia acestor reptile, care nu se hraneau cu altceva. Capul reptile era inalt si nu este considerat un animal prea inteligent.

Avea o constructie solida, era un animal indesat, iar greutatea corporala era sustinuta de membre scurte si puternice. Cu toate ca nu avea timpan, avea un simt al auzului foarte bine dezvoltat, si o acuitate vizuala foarte buna. Traia in campiile impadurite.

Datorita dimensiunilor sale mai mici, reptila Hyperodapedon nu dispunea de foarte multe modalitati de protejare, motiv pentru care exista sanse ca aceasta sa fi fi fost o victima pentru pradatorii uriasi ai perioadei care a trait.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.