Dinozaurul Ichthyosaurus apare descris in romanul lui Jules Verne – Calatorie spre Centrul Pamantului. In carte el se lupta cu un alt dinozaur numit Plesiosaurus care traia si in apa si pe uscat asemanator focilor de astazi, si in final catiga confruntarea. Ichthyosaurusul era un animal exclusiv acvatic, desi initial unii cercetatorii credeau ca isi depunea ouale pe sol, in afara apei.

Ichthyosaurus communis

Totusi, studiile au aratat ca femelele Ichthyosaurus s-au adaptat la viata acvatica ca organisme pelagice si nu s-au mai intors pe pamant, nasteau pui vii, eliminandu-i cu inotatoarea codala inainte spre a nu se ineca, printr-un orificiu care apare la reptilele din zilele noastre, numit cloaca, care are si rol de excretie a materiilor fecale. Acest animal preistoric era considerat un dinozaur-peste care pentru a trai trebuia sa respire la suprafata apei, pentru a-si umple plamanii cu aer.

Astfel de creaturi au aparut in era Mezozoica, in perioada Jurasicului inferior si au supravietuit pana la sfarsitul Cretacicului. Pe baza ramasitelor fosile descoperite in Anglia, Germania si Alberta (Canada) paleontologii au ajuns la concluzia ca ar fi existat mai multe specii: Ichthyosaurus communis, Ichthyosaurus intermedius, Ichthyosaurus conybeari. In anul 1818 paleontologul german Charles Koenig a facut prima descriere amanuntita a acestui dinozaur – care se asemana cu delfinii si rechinii de astazi.

Citește și:  Pasărea pitulicea fluierătoare (Phylloscopus trochilus)

Traia in largul marii dar si in apropierea coastelor, si se hranea cu peste, cefalopode si moluste. Avea corpul alungit, capul mare, botul lung cu falci subtiri, prevazute cu dinti ascutiti, cu radacini adanci, narile erau situate aproape de orbite, astfel ca animalul isi ridica doar putin capul deasupra apei in timpul respiratiei. Ochii erau neobisnuit de mari si avea particularitatea de a fi inconjurati de un inel cu placi osoase, cu rol de protectie, la fel ca la broastele testoase sau ca la pasarile de prada de astazi.

Ichthyosaurus communis 1

Gatul acestui Ichthyosaurus era extrem de scurt astfel capul parea legat direct de corp. Coloana vertebrala era relativ lunga, alcatuita din 150 de vertebre, coada fiind formata din 80 dintre ele. Inotatoarea codala era formata din doi lobi, cea dorsala avea o forma triunghiulara, iar cele doua ventrale si pectorale erau dezvoltate, dar nu serveau la mersul pe uscat ci doar la inot.

In apa Ichthyosaurusul inota cu viteza mare, miscand cu putere inotatoarea codala, iar restul inotatoarelor ii serveau drept carma. Conform cercetatorilor lungimea unui Ichthyosaurus adult ajungea la 2 m si greutatea de 90 kg.

Ichthyosaurusul este o specie clasata in ordinul Ichthyosauria, familia Ichthyosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.