Iepurele fluierator cu buze negre este atat de mic ca ai putea crede ca e o specie de rozatoare insa este un iepure de camp care traieste in estul Asiei. Se pare ca aceasta specie a trait pe Pamant cu 15 milioane de ani in urma, acest lucru este demonstrat prin ramasitele fosile descoperite de paleontologi.

Iepurele-fluierator-cu-buze-negre-Ochotona-curzoniae1Sunt animale de talie mica, au lungimea corpului de 14-18,5 cm si greutatea de 125-175 g. Cel mai mare exemplar descoperit avea lungimea corpului de 20 cm. Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual bine evidentiat de aceea ei sunt greu de diferentiat. Interesant este ca aceste animale au membrele anterioare si posterioare foarte scurte si de aproximativ aceeasi lungime. Membrele anterioare au cate 5 degete, iar cele din spate cate 4, toate prevazute cu gheare tari, relativ mici si foarte curbate.

Numele sau vine de la faptul ca are nasul si buzele negre. Intregul corp este acoperit cu blana moale, groasa si deasa, in nuante de culori maronii si asemanatoare nisipului pe partea dorsala si alb-galbui pe partea ventrala. In partea posterioara a urechilor are o pata caracteristica, de culoare ruginie. Acesti iepuri isi schimba coloritul blanitei in functie de sezon, in lunile de iarna nuantele sunt mai inchise spre gri, iar in lunile de vara mai luminoase.

Au urechile mari, deci auzul este excelent, iar ochii expresivi au irisul de culoare inchisa, sunt pozitionati sus pe partile laterale ale capului astfel incat vederea este de 360 de grade. Narile sunt de forma unor fante cu particularitatea de a putea fi inchise complet cand este nevoie.

Citește și:  Alfă mai multe despre iepurele, cel mai comun și îndrăgit animal

Iepurele-fluierator-cu-buze-negre-Ochotona-curzoniaeAceste animale traiesc in vizuini formate din mai multe tuneluri, sunt teritoriale, isi stabilesc o zona unii fata de altii. Prefera locurile de stepa, campiile si spatiile deschise. Desi isi aduna rezerve de hrana in vizuina nu obisnuiesc sa hiberneze ca alte specii. Grupurile sunt conduse de un mascul dominant si sunt alcatuite din mai multe femele si puii lor. Hrana lor consta din plante suculente, tulpini, radacini si ierburi fragede.

Este o adevarata placere pentru observator sa urmareasca cum aceste micute animale alearga zglobii intreaga zi sa adune materii vegetale preferate in vizuina, pentru a a avea mereu rezerve de hrana pe mai tarziu. Au obiceiul sa taie cu incisivii din fata plantele de la baza tulpinei si apoi sa le care dupa ei pana in galeriile vizuinii. Acest procedeu se face mereu in viteza si in acelasi timp cu mare atentie pentru a supraveghea imprejurimile, spre a depista orice eventual pericol.

Femela poate avea cate 5 serii de pui pe an. De fiecare data poate naste cate 8 pui pe care ii alapteaza pe rand, ea avand 3 perechi de mamele. Cea mai prolifica perioada este in lunile mai-iunie cand femela naste cei mai multi pui. Perioada de gestatie este de 21-24 de zile, iar perioada de alaptare este de 3 saptamani pentru ca puii cresc destul de repede si sunt intarcati, trecuti pe hrana uscata.

Iepurele fluierator cu buze negre are denumirea stiintifica de Ochotona curzoniae, face parte din ordinul Lagomorpha, familia Ochotona si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Iepurele fluierator cu buze negre (Ochotona curzoniae):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.