Judetul Ilfov este cel mai mic judet din Romania, invecinandu-se cu judetele Prahova, Ialomita, Dambovita, Calarasi si Giurgiu. Se afla in Campia Romana si inconjoara Bucurestiul, acesta fiind, de altfel, resedinta oficiala a sa, chiar daca nu are drept de administrare asupra capitalei. Cele mai multe institutii judetene isi au sediul in Bucuresti si se preconizeaza ca, dupa extinderea capitalei, judetul va disparea, localitatile sale componente urmand a fi incluse in teritoriul capitalei.

Pana in 1997, judetul Ilfov era denumit ca “Sectorul agricol Ilfov”. Orasele care intra in alcatuirea sa sunt Buftea (locul in care se afla studiourile cinematografice cu acelasi nume, singurele din tara), Otopeni (unde se afla Aeroportul “Henri Coanda”), Voluntari, Pantelimon, Bragadiru, Magurele, Chitila si Popesti-Leordeni. Dintre comunele sale, cele mai cunoscute sunt Snagov si Corbeanca.

lac pantelimon

Judetul Ilfov a fost locuit inca din paleolitic, urme de asezare umana fiind descoperite pe teritoriile localitatilor Glina, Caldarusani si Chiajna. Sapaturile arheologice au scos la iveala numeroase vestigii de pe vremea dacilor si a romanilor, care i-au facut pe istorici sa afirme ca zona a fost locuita neintrerupt de aceste doua popoare. Numele judetului a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1482, intr-un act de donatie semnat de domnitorul Vlad Calugarul. Denumirea provine de la raul cu acelasi nume, fiind un cuvant de origine slava, care inseamna “arin” – raul strabatea o padure de arini.

Judetul Ilfov nu este foarte bogat in obiective turistice, insa sunt cateva care merita mentionate. In Buftea se afla Palatul Stirbei, construit de domnitorul Barbu Dimitrie Stirbei intre 1850 si 1864. Alaturi de Palat se afla Capela “Sfanta Treime” (unde se afla mormintele domnitorului si ale unor rude; capela a fost pictata de Gheorghe Tattarescu), Castelul de Apa (proiectat de Anghel Saligny) si un lac artificial. In orasul Magurele se afla Conacul Otetelesanu, care a facut parte, initial, din zestrea sotiei lui Mihai Viteazul. In secolul al XVIII-lea, conacul a ajuns in posesia familiei Otetelesanu, iar astazi este folosit de Institutul de Fizica Atomica.

Citește și:  Crișan – jertfă și sfințenie la un loc

Obiectivul principal din orasul Pantelimon este Manastirea Cernica, ctitorita, in 1608, de Cernica Stirbei, vornicul lui Mihai Viteazul, si de sotia acestuia, Chiajna. La aceasta manastire a trait Sfantul Calinic de la Cernica si tot aici se afla mormintele lui Johnny Raducanu si Gala Galaction. Un alt obiectiv turistic important al judetului Ilfov il reprezinta comuna Snagov, unde se afla lacul si manastirea cu acelasi nume. Comuna este preferata oamenilor instariti, care isi construiesc resedintele aici, iar lacul este foarte popular, oferind numeroase posibilitati de agrement.

Manastirea Snagov
Manastirea Snagov

Manastirea Snagov a fost ridicata in anul 1408, avandu-l drept ctitor pe Mircea cel Batran. Se spune ca aici a fost inmormantat Vlad Tepes, insa, desi au fost descoperite osemintele unui barbat imbracat in haine scumpe, istoricii nu au reusit sa desluseasca misterul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.