Sunt oamenii pregatiti sa faca cunostinta cu extraterestrii? Multi dintre noi spera la scenarii de film in care umanitatea este vizitata de o specie extraterestra venita in pace iar astronomii duc acest gand mai departe, dedicandu-si viata gasirii semnelor formelor de viata din afara atmosferei terestre.

Gabriel de la Torre este un cercetator de la Universitatea din Cadiz, Spania, care crede ca omenirea nu ar putea sub nici o forma sa faca fata socului produs de intalnirea cu fiinte din alte lumi. Un sondaj efectuat in state precum SUA, Spania si Italia arata ca printre cauzele care duc la impiedicarea adaptarii oamenilor la intalnirea cu extraterestrii se afla ignoranta si influenta extrema a religiei in viata cotidiana.

Intalnirile cu extraterestii, posibile
Intalnirile cu extraterestii, posibile sursa: disclose.tv/eisenhowers-meetings-with-extraterrestrials-are-only-the-tip-of-the-iceberg-312397

Chiar daca gasirea speciilor extraterestre a devenit deja o preocupare majora a oamenilor de stiinta si multi cred ca suntem tot mai aproape de a gasi specii extraterestre inteligente care au civilizatii extrem de dezvoltate, mentalitatea oamenilor ar fi o mare piedica in calea infaptuirii unui prim contact cu fiintele dintr-o alta lume.

Gabriel de la Torre a ajuns la aceasta concluzie prin prisma studiilor efectuate la Universitatea din Cadiz si prin prisma participarii sale la diferite proiecte stiintifice care au legatura cu explorarea spatiului. Acest om de stiinta a trimis catre 116 studenti din Italia, Spania si SUA un chestionar care cuprinde 5 sectii de intrebari simple legate de mediu, credintele religioase, cunostinte legate de spatiul cosmic, opinii asupra problemelor vietii sau activitatile zilnice. Profesorul a  explicat si ca a recurs la studenti – oameni tineri – pentru ca acestia reprezinta viitorul in toate industriile si sectoarele: politica, tehnologie, stiinta sau justitie si este important ca toti oamenii sa cunoasca nivelul de cunoastere al tinerilor.

Printre intrebarile cele mai importante din sondaj se afla urmatoarele:

  • Cand au ajuns oamenii pentru prima oara pe Luna?
  • Cat de probabila credeti ca este posibilitatea ca viata sa existe pe alte planete?
  • Care este planeta cea mai mare din sistemul nostru solar?

Se pare ca studentii au cazut testul, majoritatea nestiind raspunsul acestor simple intrebari stiintifice, iar intrebarile legate de spatiul cosmic au avut o rata foarte mica de corectitudine. In timp ce 72.8% din respondenti credeau in existenta ingerilor si demonilor, 82% stiau ca primul om a pasit pe satelitul natural al Pamantului in anul 1869.

Citește și:  Muzica sferelor există. De la mit la realitatea ştiinţifică

Un alt rezultat al studiului este ca, in genere, oamenii au convingeri religioase puternice si, desi acest lucru nu este o problema, omul de stiinta crede ca religia poate influenta foarte mult ideile si reactiile oamenilor fata de evenimente inedite. Astfel, daca oamenii ar fi pusi in fata iminentei unui contact cu extraterestrii, acestia ar fi prea socati. O mare problema ar putea fi lipsa oamenilor de a isi intelege, aprecia si iubi propria planeta, iar acest lucru ar putea duce si la lipsa increderii in fiinte din alte lumi si tratarea acestora cu ostilitate.

Profesorul De la Torre considera ca oamenii nu sunt pregatiti sa comunice cu extraterestrii pentru ca populatia Pamantului nu prezinta inca o constiinta globala indeajuns de dezvoltata pentru a permite acest lucru.

In general oamenii se concentreaza asupra problemelor iminente cu care se confrunta in fiecare zi si nu iau in seama ceea ce se petrece in jurul lor, neluand in seama aspectul global al vietii lor. Daca oamenii nu sunt in stare sa sa constientizeze starea in care se afla planeta lor si nu vor sa se ajute pe sine, acestia vor avea mult mai putine sanse de a isi dori cu adevarat sa intalneasca o alta civilizatie care ar putea arata cu mult diferit fata de oameni, s-ar comporta diferit, ar avea o alta structura morala si mentala fata de oameni. Acestia din urma ar suporta foarte greu aparitia unei noi rase pe care nu o pot controla sau indoctrina deloc usor.

In timp ce multi nu dau semne ca ar fi pregatiti pentru o intalnire de gradul trei cu fiintele din alte lumi decat sistemul nostru solar, altii deja asteapta asta si sunt foarte entuziasmati. La nivel de specie insa, De la Torre considera ca oamenii ar avea un soc imens daca ar da nas in nas cu extraterestrii proverbiali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.