O dupa-amiaza de vara, calduroasa si limpede, la vremea cand cerul arata precum o apa in care pamantul se oglindeste, intr-o lume care fierbe din interior, dar una linistitoare, asezata printre dealurile verzi, lacuri, izvoare fierbinti si printre munti, intr-o lume numita Islanda, nu mai este o dupa-amiaza de vara, ci o luna intreaga de simtiri, perceptii si senzatii, ce vor avea nevoie de cel putin inca o alta zi pentru a se aseza in tihna celui mai exotic loc din Europa.
Odata ce privelistile ni se vor infatisa de-a lungul unei priviri insetate si de nestapanit, lumea pe care o cunosteam pana la acel moment nu ni se va mai parea de aceeasi varsta cu Islanda, colinele circulare, gheizerele spectaculoase sau pur si simplu peisajele, care ne vor taia respiratia, vor forma un contrast puternic cu locurile de dincolo de aceasta tara, unde aventura poate fi cuvantul de ordine.
Nu va fi nevoie sa ne gandim de doua ori pentru a reveni intr-un anumit loc, caci marele sau micul relief imbracat in cele mai spectaculoase culori va ramane intotdeauna intiparit in amintirea noastra. Aceasta este Islanda: fiecare turist ajunge sa se considere copilul adoptat al tarii, al peisajelor vulcanice, al frumusetii. Iar cand intreaga tara, chiar din prisma catorva locuri vizitate, ni se va parea un gard viu, ce creste neincetat, o gradina grandioasa, din care insa nu lipseste civilizatia, vom ajunge sa credem ca intr-adevar suntem copiii adoptati de la distanta. Tara insulara din Europa de Nord, cu o populatie de 318.000 locuitori, are unele dintre cele mai frumoase locuri din lume, cunoscute indeosebi datorita spectaculozitatii lor.
Si daca pana acum ne-am gandit doar la peisajele investmantate in natura, trebuie sa luam in seama si capitala Islandei, mai cu seama Reykjavik. Golful orasului, de pilda, sta marturie frumusetii si, totodata, linistii care guverneaza asezarea, acolo turistii putand asista la senzationala aparitie a balenelor. Iar aceasta tara mai adaposteste si demult celebra Laguna Albastra, unde oamenii de pretutindeni se pot bucura de efectele terapeutice ale acestui minunat loc.
Dar Islanda, tara gheizerilor, a cascadelor si a peisajelor care le taie respiratia oamenilor este si o aventura. Ani la randul, turisti din intreaga lume au ales Islanda ca destinatie de vacanta, explorand si fotografiind fiecare peisaj posibil, ascunsa dupa un munte cenusiu. Ba chiar, artistii au ales, la randul lor, Islanda tocmai pentru peisajele frumoase si unice in lume, acestea fiind o adevarata inspiratie pentru arta lor.
Si daca ne-am imaginat ca verile nu pot fi verzi, Islanda devine un etalon in acest sens. Numai ca paradisul de care vorbim nu-si inchide granitele la plecarea verii, ba dimpotriva, in timpul iernii, Islanda ne ofera un alt spectacol magnific — vom avea ocazia sa admiram culorile miscatoare ale aurorii boreale de pe cer, luminile verzi, albastre, galbene sau roz ale unei lumi ce se zbate pe cer. In haul negru al cerului, in partea invaluita in cea mai densa obscuritate, lumini vor incepe sa se miste ici-colo, iar apoi, vor parea ca se amesteca in valurile linistite ale vantului, ciupind, in cele din urma, din varfurile dealurilor sau muntilor mai inalti.
In tot acest timp, pamantul, parca prins in coardele unei harpe, ne va lasa impresia ca ne ridica pana sa atingem acele lumini in miscare. Plus, iernile nu vor fi pe atat de reci, pe cat ne-am putea imagina, deci doar o parte a naturii va muri, iar odata cu ea, o alta lume se va ridica. Apoi, dealurile verzi din plina primavara, cu spinarile lor incovoiate, ce par ca imprejmuiesc tara, varful muntelui inzapezit de langa marea involburata, pasarile din preajma lacului Myvatn, renii norvegieni, toate acestea devin elementele unei vacante imposibil de uitat.
Islanda este, din punct de vedere geologic, o tara tanara, formarea locurilor minunate incepand acum mai putin de 20 de milioane de ani, continuand si in zilele noastre. De fapt, eruptiile vulcanice de pe fundul Oceanului Atlantic au creat un munte care s-a inaltat tot mai mult deasupra nivelului marii, rezultand, in cele din urma, o insula. Asadar, se poate spune ca Islanda are o origine vulcanica, sa nu mai mentionam de prezenta pitoreasca a campurilor de lava, a craterelor, vulcanilor sau a muntilor din piatra ponce.
Si Islanda nu este doar tara peisajelor spectaculoase, ci si tinutul vegetatiei, contrar celor crezute. In fapt, vegetatia ar fi trebuit sa lipseasca, ori sa nu fie intr-atat de mult prezenta, si in niciun caz sa acopere, in adevaratul sens al cuvantului, anumite regiuni. Pe de alta parte, tineretea tarii se reflecta si-n prezenta mica a speciilor de animale salbatice. In Islanda traiesc doar cateva specii de insecte, si la fel de putine mamifere salbatice.
Chiar si asa, turistii pot admira renii, adusi din Norvegia in secolul al XIII-lea, dar si exemplarele de cai islandezi. Un aspect iarasi important de mentionat este ca Reykjavik, desi este o capitala europeana, industrializarea nu a scos orasul din inima naturii, ba dimpotriva, a apropiat-o si mai mult. Imprejurimile Reykjavikului sunt, din acest punct de vedere, un exemplu demn de urmat pentru celelalte capitale europene. Si nu conteaza ce cautam, Reykjavik ne poate oferi atat distractia de noaptea, cat si relaxare prin cultura, activitati sportive sau plimbari romantice.
Totodata, daca ne intereseaza istoria, tot imprejurimile capitalei ne pot stavili pofta de cunoastere. In orasul Hafnarfjordur, cultura vikingilor inca traieste si respira prin aceasta frumoasa regiune. Tot aici, are loc, in fiecare an, un festival destinat acestei culturi atractive pentru toti turistii.