Arheologii au dezgropat scheletele a doi oameni din neolitic (epoca pietrei lustruite) ce au fost îngropaţi îmbrăţişaţi. Această descoperire a fost făcută în 2007 în Italia, lângă Mantova. Săpăturile arheologice din regiune dezgropaseră ruine ale unor aşezări preistorice, artefacte şi peste 30 de morminte, dintre care însă nici unul dublu sau comun.
Cei doi oameni din neolitic dezgropaţi îmbrăţişaţi au născut uimire şi au emoţionat oamenii de ştiinţă. Ei au murit acum peste 5000 de ani şi arheologii susţin că erau foarte tineri (sub 20 de ani), dinţii scheletelor fiind în stare intactă. Nu se cunoaşte cauza morţii, însă cel mai probabil au murit în acelaşi timp, într-un accident sau atac. Alte ipoteze se referă la o poveste tragică şi romantică a doi iubiţi ce s-au sinucis împreună, sau la un sacrificiu ritual, în cinstea unui zeu.
Au mai fost descoperite perechi de oameni preistorici îngropaţi împreună ţinându-se de mână, dar neoliticul nu este o perioadă în care se obişnuia acest ritual; această pereche este îmbrăţişată, transmiţând chiar în moarte tandreţe. Natura relaţiei celor doi nu este sigură, dar înclinăm să ne imaginăm doi iubiţi ce au murit tragic, fiind aproape sigur vorba despre un bărbat şi o femeie.
Povestea celor doi oameni din neolitic a impresionat, ducând cu gândul la o străveche romanţă a unui Romeo şi a unei Juliete preistorici. Iubirea a existat dintotdeauna, iar astfel de descoperiri ne schimbă percepţia eronată asupra sălbaticilor preistorici ce nu ar fi cunoscut sentimente sublime.
Cum au conservat arheologii îmbrăţişare celor doi?
Arheologii vor conserva această îmbrăţişare din neolitic, fără a îi despărţi pe iubiţi. Porţiunea de pământ în care se îmbrăţişau scheletele a fost extrasă întreagă şi trimisă spre analize, apoi a fost mutată la Muzeul de Arheologie din Mantova.
Recent, chiar la timp pentru sărbătoarea iubirii, Ministerul Culturii din Grecia anunță o altă interesantă descoperire: două schelete cu o vechime de aproape 6 000 de ani, ce au fost înmormântate într-o îmbrățișare eternă. Descoperirea a avut loc în anul 2014, însă autoritățile au făcut informația oficială în luna februarie a acestui an.
Cei doi au fost dezgropați într-o peșteră din sudul Peninsulei Peloponez din Grecia. Datarea cu carbon 14 arată că au trăit tot în neolitic, prin anul 3800 Î. Hr.. Testarea ADN a demonstrat că scheletele au aparținut unei femei și unui bărbat, ambii tineri, ceea ce întărește ipoteza unei înmormântări romantice.
Acest mormânt dublu este printre cele mai vechi descoperite vreodată și este extrem de rar prin poziția în care au fost înhumați decedații. Cei doi presupuși iubiți sunt îngropați într-o îmbrățișare în poziție fetală, semn al afecțiunii și apropierii. Deși doar o ipoteză, se poate să fi murit împreună în timpul unui atac, în mormânt fiind găsite și vârfuri de săgeți. În situl arheologic au fost descoperite mai multe morminte, printre care cel al unui copil, precum și un osuar, ceea ce arată că peștera servea oamenilor preistorici pe post de cimitir.