Papagalul Kakapo sau bufnita-papagal este o specie care a disparut din salbaticie, ea fiind endemica din Insula Noua Zeelanda, Australia. In prezent exista mai putin de 100 de exemplare care supravietuiesc, sunt protejate pe trei insule adiacente Noii Zeelande si unde nu exista pradatori care sa distruga de tot specia.

Acest papagal are greutatea cea mai mare dintre toate speciile care exista. Un exemplar adult poate ajunge la greutatea de 2-3 kg si lungimea corpului de 64 cm, ceea ce face sa nu poata zbura, aripile sale scurte si rotunjite nu il pot sustine in aer, muschii de propulsie sunt prea slabi iar sternul este subdezvoltat. Se remarca insa prin capacitatea de a alerga foarte rapid pe sol si de a se catara cu usurinta pe trunchiul si ramurile copacilor pana in varful acestora, unde sta o perioada lunga de timp si isi observa teritoriul. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si are greutatea mai mare. Are penajul foarte moale, in culori de nunate verzi-maronii-galbui, cu dungi negre si galbene pe spate, ceea ce il ajuta sa fie camuflat perfect in vegetatia densa a padurilor tropicale.

Papagalul Kakapo camuflat perfect in mediul sau natural, Foto: imgace.com

Ca aspect exterior se aseamana cu o bufnita mai ales datorita formei capului si penajului facial, ochilor cu penele drepte si frumos orientate din jurul lor si ciocului puternic, inconjurat de pene ale caror margini sunt adesea rupte datorita obiceiului de a-si curati ciocul in mod constant de sol. Fata de alte specii de pasari se diferentiaza prin faptul ca are capacitatea de a stoca o cantitate suficienta de grasime, astfel poate ajunge in cazuri exceptionale si la o greutate a corpului de 3-4 kg. Ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Acuitatea vizuala este buna, mirosul bine dezvoltat. Picioarele sunt puternice, au fiecare cate patru degete, doua indreptate inainte si doua inapoi, toate prevazute cu gheare robuste care il ajuta la scormonit in pamant si sunt perfect adaptate la alpinismul in copaci. Dupa ce ajunge pe crengile inalte ale arborilor planeaza in jos pe sol folosindu-se de aripile scurte care reusesc totusi sa-i echilibreze si incetineasca caderea.

Citește și:  Dinozaurul Lycorhinus din Africa de Sud
Femela si pui Kakapo, Foto: terranature.org

Papagalul Kakapo este o pasare nocturna si crepusculara, se odihneste ziua pe crengile copacilor si este activa la apus cand isi cauta hrana formata din seva plantelor. Mananca cu mare placere si fructe, tulpini de plante, muschi, seminte, polen, radacini de ferigi, ciuperci si frunze. Uneori isi completeaza hrana cu insecte, larve de insecte si mici animale nevertebrate. Fibrele mai tari le regurgiteaza la fel cum fac bufnitele cu resturile nedigerabile (pene, oase, par) ramase de la prada pe care o consuma. Prefera padurile tropicale, isi face cuibul in sol, sapa gropi la radacinile copacilor si printre pietre si le captuseste cu materiale vegetale, sau se adaposteste in crapaturile stancilor. In caz de pericol aceasta pasare are tendinta de a se ghemui jos bazandu-se pe penajul ei care o camufleaza in mediul in care traieste. Astfel a ajuns sa fie o prada usoara pentru animalele salbatice, cei mai mari dusmani ai ei fiind pisicile, jderii, vulpile, nevastuicile, dihorii, cainii, sobolanii.

In perioada de imperechere masculii scot sunete puternice pentru a atrage femelele. Se lupta intre ei pentru a-si impresiona viitoarele partenere, se ataca cu ciocul si ghearele ascutite, isi zburlesc penele, isi deschid aripile, tin ciocul deschis si croncane puternic, maraie si se ciupesc unul pe altul, iar la final femela este cea care alege masculul. Ponta consta din doua pana la patru oua care sunt depuse in cuib si clocite de femela timp de 30 de zile. In timp ce femela se hraneste ouale raman nesupravegheate ceea ce explica de ce sunt adesea mancate de alte animale care traiesc in acelasi habitat. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de pasarea-mama o perioada lunga de timp, pana la 6 luni de viata. Femelele ajung la maturitatea sexuala la 9-10 luni, iar masculii la 5-6 luni.

Papagalul Kakapo face parte din ordinul Psittaciformes, familia Strigopidae si are denumirea stiintifica de Strigops habroptilus. Acest papagal se adapteaza foarte greu in captivitate si nu se reproduce decat in mediul sau natural.

Video – Atacul papagalului Kakapo:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.