Kendama este un joc de îndemânare, de origine japoneză, care, în pofida faptului că, în ţara de provenienţă, intră în categoria jocurilor tradiţionale – toţi copiii japonezi îl cunosc – în prezent, a cucerit lumea, bucurându-se de o popularitate excepţională mai ales în rândul tinerilor.

În urmă cu câţiva ani, comunităţile de skateboarderi din marile centre urbane din America de Nord şi din Europa au început să practice kendama, unul dintre primii fani ai acestui joc fiind cineastul independent Colin Sander, care, după ce a văzut un video cu nişte schiori din Hokkaido jucând kendama pe timpul unei furtuni, a mărturisit că a “simţit” imediat că acest joc va trezi curiozitatea şi entuziasmul multora.

A trimis un e-mail la revista Japan Times, prin care le spunea jurnaliştilor respectivi că nu s-a putut abţine să nu povestească prietenilor apropiaţi ca “a făcut o descoperire formidabilă” şi că toţi au fost de acord că jocul este “delirant şi ieşit din comun”. Sander însuşi s-a filmat jucând kendama şi a postat videoul pe You Tube, iar în scurt timp “nebunia” a prins. “Sunt ferm convins – spunea acesta – că jocul kendama poate deschide spiritul pentru a gândi mai liber, aşa cum precizia mişcărilor măreşte capacitatea de percepţie, în general, mai ales într-o epocă în care aproape totul este digitalizat”.

Kendama – scurtă istorie

Din Japonia, jucăria şi jocul Kendama, care au devenit acum virale în întreaga lume, au fost aduse de un francez, probabil prin secolul al XVI-lea, acesta numindu-le bilboquet (jucaria avea un mâner şi o singură cupă). Se spune că regele Henri III însuşi era un pasionat jucător. Mai târziu, în secolul al XX-lea (în 1920), un japonez din Hiroshima, pe nume Hamaji Eguso, a făcut anumite transformări jucăriei bilboquet, pe care le-a brevetat (cu două cupe, în loc de una, simboluri ale soarelui şi lunii, dedicate strămoşilor săi niponi), devenind ceea ce astăzi se numeşte kendama.

În lume, există diverse Kendama, dar varianta actuală a fost concepută în anii 1970, de către Issei Fujiwara, cel care a înfiinţat Asociaţia Kendama din Japonia (în 1975) şi a iniţiat şi primele competiţii, implicit regulile acestora. Mai exact, jucăria Kendama, cea de astăzi, pe care mulţi o consideră “genială”, este făcută din lemn şi este alcătuită din ken (sabia), cu un vârf numit kensaki, iar în partea opusă o cupă – Chuzura, o minge (dama) prinsă cu sfoară (ito, din nailon, elastică) de corpul jucăriei, sarado (o traversă pe ken, dintr-o singură bucată, cu două cupe, cupa mare – Ozara, cupa mică – Kozara), care se potrivesc perfect cu mingea.

Începând cu 2008, Compania Kendama USA a devenit lider în vânzări, în America de Nord, dar şi alţi fabricanţi s-au bucurat de un succes enorm: Sweets Kendamas şi Kendama Co, în SUA, Krom Kendama, la Copenhaga, Sunrise Kendama, în Amsterdam etc. Aceste companii angajează frecvent jucători profesionişti de kendama, pe post de consultanţi şi pentru a promova produsele lor. Design-ul jucăriilor este important de asemenea, deoarece trebuie să exprime, consideră producătorii, sentimentul de mândrie şi satisfacţia celui care intră în competiţie cu alţi jucători.

Preşedintele Asociaţiei japoneze de Kendama, Matsunaga, referindu-se la valoarea tradiţională a jocului, în ţara sa, şi fiind mândru de popularitatea actuală a kendama în lume, sublinia că, în limba japoneză, există şi un termen – kendama-do – care înseamnă “calea kendama”, adică reprezintă mai mult decât un joc, o distractie, este un stil de viaţă, putând fi practicat deopotrivă de tineri sau de persoane mai în vârstă, de bărbaţi şi femei. Acesta povestea amuzat, de exemplu, că a fost surprins să asiste la o competiţie între jucători amatori de kendama, într-un loc foarte gălăgios, intr-un bar, cu muzica dată la maximum, deşi japonezii obişnuiesc să practice acest joc în linişte.

Catch and Flow, Kendama, World Championship 2014 in Shinjuku. Satoko Kawasaki photo.

Cum să îţi alegi primul kendama?

Deşi pare o jucărie simplă, există câteva “secrete” de care trebuie ţinut seama când vrei să îţi cumperi primul kendama, cum ar fi: tipul de lemn, dimensiunea jucăriei, greutatea acesteia, felul în care este decorată. De abicei, kendama se face din lemn de fag, dar există şi kendama din lemn de nuc, frasin, stejar, paltin sau mahon. Un bun kendama este cel din stejar, frasin, fag sau paltin, deoarece rezistă mai mult, este mai plăcut la atingere şi are o greutate “confortabilă”. În schimb, lemnul deschis la culoare se murdăreşte mai repede.

În privinţa dimensiunilor, trebuie ştiut că există patru tipuri: kendama de 16 cm, pentru copii între 6-10 ani, de 18 cm – este dimensiunea standard, pe care o folosesc cei mai mulţi dintre jucători, omologata de JKA şi EKA, şi care este recomandată şi pentru începători. Kendama de 21 cm (modelul Krom Viking) oferă debutanţilor mai mult confort, deoarece anumite mişcări sunt mai uşor de efectuat (dar numai unele dintre trick-uri), Kendama de 24 cm, supranumită XL, este grea şi masivă şi solicită efort intens, este recomandată jucătorilor sportivi. Greutatea este deosebit de importantă pentru ca jocul să ofere plăcere deplină. Cat despre greutate, in general, kendama cântăreşte între 130g şi 190 g, o diferenţă aparent mică, dar care contează enorm. Pentru o alegere corectă, trebuie ca fiecare să “probeze” greutatea jucăriei, pentru a simţi dacă îi este confortabilă sau nu.

Deşi nu s-ar zice, felul în care este decorată jucăria kendama este esenţial. Există Kendama pictate, care au avantajul de a arăta excepţional, dar care sunt dificil de manevrat la anumite trick-uri. În plus, se deteriorează destul de repede. Jucariile Kendama în culori naturale au o aderentă mai bună la palme, se conservă mai bine în timp şi, la momentul actual, sunt preferate de cei mai mulţi dintre jucători. Kendama cauciucate sunt de ultimă generaţie şi îi avantajează pe începători, pentru că mingea aderă mult mai bine, în schimb, sfoara se poate încurca mai uşor în jurul mânerului.

Cum se poate învăţa kendama?

Jocul Kendama, considerat deja şi un sport, nu numai o modalitate de distracţie, se poate învăţa prin imitarea celor care au atins un anumit nivel de performantă şi prin repetarea mişcărilor, a jongleriilor, rotaţiilor, figurilor sincronizate etc., care se pot urmări pe videourile postate pe Internet, ceea ce inseamnă şi un mare avantaj, deoarece exersarea presupune exclusiv efort individual. Pentru cei care au atins un nivel foarte înalt, de competiţie internaţională, organizatorii Kendama World Cup oferă workshop-uri în Japonia, la Hatsukaichi.

Kendama în România

2008 este anul în care Kendama a apărut şi în România, de atunci şi până în prezent jocul devenind din ce în ce mai popular. Se pare că Bucureşti şi Iaşi sunt oraşele cu cei mai mulţi şi mai pasionaţi jucători, dar numărul fanilor şi practicanţilor de kendama este în creştere. S-au înfiinţat asociaţii de jucători de Kendama şi, în 2015, a avut loc şi prima competiţie de Kendama din România – Kendama Contest Palas – la Iaşi, în 2016, la Cluj, iar anul acesta, la Bucureşti, în perioada 3-7 mai 2017, Campionatul Naţional de Kendama, în Piaţa Constituţiei. Pentru cei care ţintesc Campionatele internaţionale, acestia trebuie să ştie că cel mai prestigios concurs este Kendama World Cup, din Japonia, la Hatsukaichi, cu un premiu de 5.000 de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.