Lacul Călineşti-Oaş este poziţionat în apropierea comunei cu acelaşi nume din vestul depresiunii Ţara Oaşului, în judeţul Satu Mare.
Are o suprafaţă de 357 hectare şi reprezintă unul dintre cele mai întinse lacuri din Transilvania.
Adâncimea sa variază între 1,5 şi 10 metri. Lacul de acumulare Călineşti-Oaş a fost proiectat pentru irigaţii, atenuarea viiturilor, piscicultură şi agrement şi a luat naştere în anul 1974, când s-a construit un baraj pe râul Tur, proiectat pentru a reţine 29 de milioane de metri cubi de apă. Barajul are o înălţime de 16 metri şi 798 metri lungime.
Zona este ideală atât pentru relaxare, cât şi pentru pescuit, aici fiind amplasate o cabană cu restaurant, bar şi terasă, un mic hotel şi mai multe căsuţe turistice. Lacul a fost populat cu peşte, iar în prezent există mai multe specii, printre care: ştiucă, şalău, caras, somn, biban, crap, plătică etc.
Unul dintre obiectivele turistice aflate în apropierea lacului Călineşti-Oaş este Casa Ţărănească, situată în nordul lacului, care datează din anul 1727. Aceasta reprezintă una dintre tipologiile caselor bătrâneşti des întâlnite în regiune, fiind compusă din cameră de locuit, tindă, cămară şi prispă. Achiziţionată în 1991 de câtre Muzeul Judeţean Satu Mare, casa a fost restaurată în totalitate în perioada 1995-1996.
Lacul Călinești-Oaș este nu doar un loc de recreere, ci și un punct de interes ecologic, găzduind diverse specii de plante și animale, unele dintre ele fiind specifice doar acestei regiuni. Protecția și conservarea biodiversității sunt priorități pentru comunitatea locală și pentru vizitatorii care sunt încurajați să respecte frumusețea și liniștea naturală a locului.
În plus, Lacul Călinești-Oaș este înconjurat de trasee de drumeție care oferă acces la peisaje montane spectaculoase și puncte de observație ale naturii. Aceste trasee sunt accesibile pentru toate nivelurile de experiență, fiecare pas oferind o nouă perspectivă asupra splendorii naturale a zonei.
Pentru cei interesați de istoria și geologia regiunii, lacul oferă și posibilitatea explorării unor situri arheologice și geologice din apropiere, unde pot fi descoperite urme ale istoriei milenare a Țării Oașului. Aceste excursii educative completează experiența culturală și recreativă a vizitei la Lacul Călinești-Oaș.