Lemurianul negru este o specie de talie medie a acestui gen, care traieste in padurile foarte dese, umede, bogate in fructe si insecte din nordul Insulei Madagascar. Este un animal mai mult sau mai putin nocturn care uneori este activ aproape toata noaptea, alteori doarme in scorburile mari ale copacilor seculari sau pe crengile acestora tinandu-le ca intr-o imbratisare cu labele lungi din fata.

Masculii au corpul acoperit cu blana deasa, moale cu firul lung de culoare neagra, de la care vine si numele de lemurianul negru. Femela are un colorit mai deschis, predominant maroniu, roscat si cenusiu. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 30-45 cm, greutatea de 2-3 kg si lungimea cozii de 40-60 cm. Urechile sunt mici, au smocuri de par destul de lungi, capul si botul au zone gri-inchis, coada este foarte lunga si stufoasa. Ochii sunt mari, au irisul de culoare galbena-portocalie stralucitoare de parca ar avea niste mingi de foc. Acuitatea vizuala este buna insa ochii tolereaza cu dificultate lumina din timpul zilei, prezinta o sensibilitate accentuata la intensitatea acesteia. Acest lucru ii face sa doarma mai mult ziua si sa fie activi mai ales dupa apusul soarelui.

Lemurianul negru, Femela, Foto: spider-design.freeserve.co.uk
Lemurianul negru, Femela, Foto: spider-design.freeserve.co.uk

Lemurienii traiesc in grupuri de 5-15 exemplare (masculi, femele si puii lor) si isi petrec majoritatea timpului in copaci, in partea de mijloc si cea mai inalta a acestora. Fiecare grup isi delimiteaza o zona de 5-6 hectare si manifesta un instinct teritorial, o apara de orice intrus ce apartine altui grup de lemurieni. Sunt cataratori excelenti, foarte agili si mobili, au o dexteritate deosebita de a sari si de a urca pe crengile cele mai inalte ale copacilor ca adevarati alpinisti. Au obiceiul de a scoate niste sunete tari si groase de parca ar fi niste animale salbatice foarte periculoase.

Citește și:  De ce putem vedea un lemur doar în Madagascar?

In perioada de reproducere din lunile aprilie-mai masculii se confrunta intre ei pentru dreptul de a se imperechea cu femelele. Dupa o perioada de gestatie de 4 luni femela naste un singur pui pe care il alapteaza o perioada de 6 luni, apoi este intarcat si il hraneste cu hrana asemanatoare adultilor. Puiul are la nastere doar 50-70 g, corpul acoperit cu blana, creste destul de repede, merge peste tot cu mama lui, sta agatat de blana deasa a acesteia, la inceput cand este mai mic pe burta si mai tarziu pe spatele ei. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani.

Cand simte pericolul sau este urmarit, lemurianul negru are obiceiul sa se prefaca mort, cade din copac langa trunchiul acestuia si astfel il duce in eroare pe vanator, iar dupa un scurt timp, cand acesta nu se asteapta, sare brusc si se catara iar in copac. Poate fi crescut si in conditii de captivitate mai ales daca este luat de la varsta frageda pentru a se adapta mai usor. Hrana sa trebuie sa fie alcatuita din fructe, orez, cartofi, lapte, paine, carne cruda, soareci, oua si pasari.

Lemurianul negru face parte din ordinul Primates, familia Lemuridae si are denumirea stiintifica de Eulemur macaco. In prezent aceasta specie este amenintata cu disparitia, numarul de exemplare a scazut foarte mult din cauza defrisarilor si vanatului excesiv.

Video – Lemurianul negru (Eulemur macaco) din Insula Madagascar:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.