Leonidele, uimitoarea ploaie de meteori, Tauridele, o Lună plină/ Luna Castor sunt doar câteva dintre fenomenele astrale care vor asigura spectacolul nocturn al lunii noiembrie 2023 şi care ar trebui să ne determine să ridicăm mai atent privirea spre stele, să le contemplăm, să ne bucurăm de misterioasa lor frumuseţe, să ascultăm tăinuitele îndemnuri din noi şi astfel, poate, fascinaţi de infinitul de deasupra noastră, vom găsi calea şi spre infinitul din noi.

Începutul spectacolului astral al lunii noiembrie 2023

Cerul lunii noiembrie 2023
Cerul lunii noiembrie 2023

Încă din primele zile din noiembrie, Jupiter, cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, mai strălucitoare ca în orice altă perioadă a anului, vizibilă toată noaptea, se află la opoziţie, ceea ce înseamnă că este aliniată cu Pământul şi cu Soarele (Pământul fiind în mijloc, Jupiter şi Soarele, pe părțile opuse ale Pământului, așa că sunt considerate în opoziție).

Tot la începutul acestei luni, s-a putut admira şi prima ploaie de meteori – Tauridele. Ploile de meteori sunt provocate de fluxuri de corpuri cosmice, numite “meteoroizi” (resturi de materie de dimensiuni mici, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care se deplasează în spațiul cosmic), corpuri cosmice care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari, pe traiectorii paralele.

Tauridele sunt asociate cometei Encke, despre care se crede că ar reprezenta resturile unei alte comete, mult mai mari, care s-a dezintegrat în urmă cu 20 000 – 30 000 de ani. Radiantul Tauridelor (adică punctul de pe cer de unde par să provină) se află în Constelaţia Taurul (ceea ce explică şi denumirea acestora).

Pentru că roiul de meteori numit “Tauride” este foarte întins în spaţiu, Pământului îi trebuie mai multe săptămâni să-l traverseze (“Tauridele de Nord” fiind active între 20 octombrie şi 10 decembrie, cu un maximum în nopţile de 5 şi 6 noiembrie, iar “Tauridele de Sud”, între 10 septembrie şi 20 noiembrie).

Ritmul în care se succed aceşti meteori este de aproximativ cinci pe oră, cu o viteză de circa 27 kilometri pe secundă, mai lenți decât cei aparținând altor ploi de meteori, dar putând fi foarte strălucitori. Uneori apar şi meteori mai mari, care au aspectul unor bile de foc, aşa cum s-a întâmplat în 2022.

Leonidele – o ploaie de meteori spectaculoasă

Leonidele, spectacol astral
Leonidele, spectacol astral

În noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2023, va avea loc vârful ploii de meteori numiţi “Leonide”, când este posibil să vedem 10 – 15 meteori pe oră, dacă lumina Lunii nu va fi prea puternică.

Leonidele sunt o ploaie de meteori asociată cu cometa Tempel-Tuttle, care completează o orbită în jurul Soarelui la fiecare 33 de ani. Atunci când Pământul trece prin traiectoria cometei Tempel-Tuttle și întâlnește particulele de praf și detritusul (material rezultat din fărâmițarea rocilor) lăsate în urmă de cometă, rezultă o ploaie de meteori spectaculoasă.

Leonidele şi-au primit numele de la Constelația Leului, deoarece punctul de pe cer de unde par să provină (radiantul) se află în apropierea acestei constelații.

Uneori, Leonidele sunt asociate cu o adevărată “furtună” de meteori, care se manifestă când Pământul trece printr-un nor dens de particule lăsate în urmă de cometă. În astfel de ani, numărul de meteori care cad în atmosferă poate crește semnificativ, rezultând o ploaie de meteori intensă, aşa cum s-a întâmplat în 1966 (una dintre cele mai mari furtuni de meteori din istorie, cu mii de meteori pe minut, timp de un sfert de oră), în 1999 şi cum se va întâmpla, probabil, în 2032, când cometa Tempel-Tuttle va fi cel mai aproape de Terra.

Citește și:  Eclipse de Luna - fenomene fascinante

Pentru a observa Leonidele, este recomandat să găsim un loc întunecat, departe de luminile orașului, și să privim cerul în direcția constelației Leului, în noaptea respectivă, în jurul orei 3-4 dimineața. Aceasta este perioada în care activitatea meteorilor poate fi maximă. După ce ochiul se va acomoda cu întunericul, vom fi surprinşi de multitudinea stelelor căzătoare.

Luna Castor – 27 noiembrie

Luna Castor
Luna Castor

Luna Castor este Luna Plină, care succede Lunii Noi din 13 noiembrie şi care va putea fi observată, în deplina ei strălucire, în noaptea de 26 spre 27 noiembrie. După ce Leonidele ne vor fi arătat partea strălucitoare a călătoriei lor prin cosmos, Luna plină va apărea pe cerul nopţii ca un disc strălucitor, fascinant.

Denumirea “Luna Castor” a Lunii pline de la sfârşitul lui noiembrie provine de la popoarele indigene din America de Nord, care au folosit denumiri specifice pentru fiecare Lună plină, pentru a urmări ciclurile naturale și evenimentele sezoniere.

Luna Castor a primit acest nume pentru că, în această perioadă a anului, se observă adesea o activitate crescută a castorilor – cară pietre, pământ, buturugi, îşi duc în galerii ramuri mici, frunze, pe care se cuibăresc sau care le servesc drept hrană. Castorii sunt cunoscuți pentru construirea de bazine și baraje în această perioadă, pregătindu-se pentru iarnă.

În funcţie de regiune şi de cultură, “Luna Castor” mai este numită şi “Luna plină a vânătorului” (pentru că, în timpurile vechi, vânătorii se aprovizionau, în această perioadă, cu carne pentru lunile următoare), “Luna plină a frunzelor căzătoare”, “Luna plină rece” (deoarece această lună este asociată cu apariția temperaturilor reci și cu apropierea iernii).

În zilele noastre, denumirile tradiționale ale lunilor pline sunt folosite mai mult în context cultural și tradițional decât în cel științific. Calendarul gregorian a devenit standardul pentru urmărirea datei și a fazelor lunare, dar denumirile tradiționale ale lunilor pline, precum „Luna Castor”, rămân importante în folclor, inclusiv în spaţiul românesc, având în vedere că brebul/ castorul, în vechea civilizaţie geto-dacă, era considerat un animal totemic – protector al populaţiei şi venerat ca atare.

Leonidele, Tauridele, Luna Castor, Luna Nouă – fenomene astrale de neignorat, cu semnificaţii simbolice

În relaţie mult mai strânsă şi mai naturală cu Pământul şi cu Cerul, oamenii timpurilor vechi au asociat fenomenele astrale din această perioadă a anului (Leonidele, Tauridele, Lun Nouă, Luna Castor) cu liniştea, calmul, meditaţia, înţelepciunea, stabilitatea, cu atenţia sporită acordată familiei, emoţiilor, felului în care fiecare îşi planifică resursele materiale şi spirituale, cu deschiderea unei “uşi cosmice” ignorată până la acest moment.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.