Leul de mare Steller face parte din categoria pinipedelor care traiesc in zona de coasta a Oceanului Pacific de Nord. Numeroase exemplare apar in Golful Alaska si Insulele Aleudine, iar in lunile de iarna pot fi observate in apele mai calde in largul coastei Mexicului. Cercetatorii considera leul de mare Steller ca fiind cea mai mare specie de acest gen din lume.

Leul de mare Steller (Eumetopias jubatus)

Are corpul robust, prima jumatate mai mare si mai impresionanta decat a doua, cea posterioara. Masculul este de trei ori mai puternic si mai mare decat femela, poate avea lungimea corpului de 3-3,3 m si greutatea de 580-1120 kg. Femelele au conformatia mai subtire, cantaresc in jur de 350 kg si au lungimea corpului de 2,5 m. Coloritul exemplarelor adulte este in nuante inchise de galben-brun sau maroniu-roscat, iar a puilor mult mai intunecat, maro-inchis, castaniu sau chiar negru. La aceste animale coloritul variaza foarte mult in functie de varsta si sex, este mai deschis pe partea dorsala si mai inchis pe cea ventrala. Inotatoarele dorsale sunt mari si puternice, imblanite partial, doar in partea de sus. Capul este urias (mai ales la mascul), botul lat, cu deschiderea larga, buzele superioare prevazute cu mustati lungi de 30-60 cm, iar gatul lung, gros si destul de flexibil.

Leul de mare Steller (Eumetopias jubatus), Femela si pui

Leii de mare traiesc in colonii foarte mari de peste 1000 de exemplare. Hrana lor consta din pesti, vidre, foci si cefalopode, pe care ii prinde din apa, prin scufundari la adancimi de pana la 230 m. In timp ce inoata in mare se expun pericolului de a cadea prada unor rechini sau balene ucigase. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 5 ani, insa incep sa se reproduca mai tarziu, cand au in jur de 7-8 ani. In perioada de imperechere masculii se lupta intre ei, singurul lucru ce ii protejeaza de loviturile care si le dau este coama mare ce apare in zona cefei si care este acoperita cu par.

Citește și:  Specii de musculițe efemere primitive din familia Siphlonuridae

Masculii isi formeaza haremuri de mai multe femele si devin foarte agresivi fata de intrusi. Scot sunete puternice ca niste maraituri si ataca leii de mare vecini, daca acestia se apropie de teritoriul lor. Fiecare harem este alcatuit cam din 12 femele si este condus de un singur mascul. Dupa o perioada de gestatie destul de lunga femela naste un singur pui care are lungimea corpului de 1-1,2 m si greutatea de pana la 20 kg. Puiul este alaptat de mama, creste foarte repede, in scurt timp reuseste sa se tarasca peste pietrele de pe tarm si sa se fereasca la timp de animalele adulte foarte mari, care ar putea sa-l striveasca fara intentie.

Leul de mare Steller este o specie in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Eumetopias jubatus, face parte din ordinul Pinnipedia, familia Otariidae.

Video – Leul de mare Steller (Eumetopias jubatus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.