Levi Elekes, tânărul braşovean care a împlinit de curând 23 de ani, foarte cunoscut şi apreciat de mulţi dintre cei care aparţin generaţiei sale şi nu numai de către aceştia, a devenit, în numai câţiva ani, unul dintre cei mai apreciaţi vloggeri români.

Videourile sale de pe canalul YouTube, “Friends Show”, care au adunat, în timp, milioane de vizualizări, interviurile si emisiunile televizate la care, de nenumărate ori, a fost invitat Levi Elekes, atrag atenţia, în primul rând, prin naturaleţea comportamentului şi a atitudinii tânărului, prin absenţa oricărei ostentaţii, prin spontaneitate, inteligenţă, maturitate şi, mai ales, prin insistenţa asupra câtorva “principii”.

Dintre principiile care revin aproape obsesiv în afirmaţiile sale, remarcabil este acela referitor la necesitatea şi capacitatea, în acelaşi timp, de a face totul cu pasiune şi sinceritate, cu atât mai mult cu cât trăim într-o realitate care pare a deveni, tot mai mult, captivă în stereotipii, în idei primite de-a gata, în mentalităţi greu de schimbat, într-un ritm care, paradoxal, nu prea mai lasă timp individului să gândească la ceea ce merită sau nu să facă, la ceea ce este logic sau nu, la ceea ce are valoare sau nu.

Levi Elekes
Levi Elekes

Refuz tot ceea ce nu vreau să fac, sunt independent, şi tocmai din acest motiv fiecare zi este o sărbătoare”, spunea Levi Elekes, de curând, mulţumindu-le fanilor pentru mesajele şi urările cu ocazia zilei sale de naştere.

Pentru cei care nu-l cunosc sau îl cunosc mai puţin, trebuie spus că Levi Elekes a decis şi a găsit resursele interioare să aleagă un drum atipic, nu lipsit de riscuri, la numai 15 ani, o vârstă la care alţi adolescenţi poate nici nu îşi pun problema unei alegeri, a căutării unei pasiuni sau, pur şi simplu, nu au o reprezentare despre lume, despre ceea ce vor sau ar putea să facă.

Atunci când a înţeles că nu va merge pe drumuri bătute şi nu se va conforma unui traseu consacrat de-a lungul generaţiilor, Levi Elekes era elev la Colegiul Naţional “Áprily Lajos”, din Braşov, crescuse într-o familie cu venituri modeste şi a simţit, a înţeles că vrea “să elimine tot ce nu este logic, să păstreze tot ce este logic şi să aducă un plus societăţii”, după cum însuşi mărturiseşte într-o emisiune la care a fost invitat ulterior.

Levi Elekes, primul episod Friends Show
Levi Elekes, primul episod Friends Show

A înfiinţat propriul canal video pe YouTube – StudioB2KBS – iar emisiunea lui, “Friends Show”, a câştigat rapid popularitate, pentru că a adus în atenţie, cu sinceritate, inteligenţă şi carismă, teme ale generaţiei lui şi ale oamenilor, în general – despre şcoală, viaţă, educaţie, supărări, frică, iubire, minciuni, motivaţie, încredere în sine, toleranţă, inteligenţă artificială, relaţiile cu ceilalţi, despre religie, hrană sănătoasă, sport, gelozie, cunoaştere, fericire, singurătate, despre ce nu ne învaţă societatea, de unde câştigi bani ca să te întreţii singur, cum să trăieşti prezentul etc.

În tot acest timp, nevoia de independenţă financiară devenea tot mai clară, a avut intuiţie, deschidere şi îndrăzneală. Levi Elekes a devenit unul dintre primii vloggeri plătiţi de reţeaua YouTube pentru reclamele repartizate pe contul său. I-a convins pe cei de la BUG Mafia, după un an de zile, că le poate administra cu pricepere contul virtual şi poate avea grijă ca nimeni să nu încalce drepturile de autor ale trupei. Unul dintre membrii trupei, Tataee, îşi aminteşte amuzat de împrejurările acelea: “A venit şi ne-a zis: Vreau să mă ocup eu de canalul vostru de YouTube! Avea 15 ani, dar părea foarte, foarte copil, părea de 12 ani. Şi mă gândeam: Ce să fac eu cu tine?”. În timp, a devenit impresarul online pentru mulţi artişti pe care îi apreciază, printre aceştia aflându-se Andra, Vescan, prezentatorul TV Cătălin Măruţă etc.

Levi Elekes, Ce nu ne invata societatea
Levi Elekes, Ce nu ne invata societatea

În aceeaşi idee a abandonării tiparelor, Levi Elekes a ales să se mute de acasă tot la 16 ani, relaţiile cu familia rămânând la fel de puternice şi oneste, chiar şi atunci când a decis să nu se prezinte la examenul de bacalaureat, deşi recunoaşte într-un interviu că l-ar fi putut lua cu nota 10. Îi place să înveţe, îi place să cunoască, respectă ideea de şcoală, de educaţie, dar într-un sistem altfel gândit, cu alte accente, alte mentalităţi, care să ţină seama de pasiuni, de interese, de un alt mod de a gândi lumea şi cunoaşterea. Este convins că cei mari, profesori, părinţi, au “nişte limite, nişte bariere, care trebuie dărâmate”.

Citește și:  Colinde noi si vechi de Craciun

Levi Elekes ştie că nu are cum “să dea greş” atât timp cât face ce îi place şi mai ştie că: “Altora le-ar fi plăcut să devin altceva, eu am ales să devin ceea ce sunt acum. Nu m-am dus la facultate, nu vreau să continui pe standardele societăţii, sunt foarte departe de mine aceste lucruri”.

Poate că unii dintre cititorii acestui articol, care nu au văzut videourile lui Levi Elekes, se întreabă care poate fi impactul unui astfel de mod de a gândi asupra adolescenţilor, în general, sau care este opinia oamenilor cu mai mulţi ani şi mai multă experienţă de viaţă faţă de spiritul rebel al unui tânăr care a avut şi are curajul să-şi asume libertatea şi deciziile.

Alţii vor fi tentaţi, probabil, să eticheteze imaginea acestui tânăr vlogger prin prisma teoriilor legate de “Generaţia Y” (cei născuţi după 1980), nonşalanţi şi norocoşi, familiarizaţi cu “epoca digitală”, cu personalitate, încrezători în propriile forţe, sau “Generaţia Z”, cei care au astăzi 20-25 de ani, “digitali nativi”, cei care pregătesc lumea de mâine, al căror creier funcţionează altfel şi care refuză cu înverşunare orice automatism de gândire, mai ales când este vorba de o problemă de logică sau de moralitate. Cu siguranţă, însă, orice interpretare generalizatoare ar fi insuficientă şi chiar inadecvată. Până la urmă, ceea ce este fiecare este rezultatul a o mulţime de factori, care ţin de individualitate/personalitate şi de felul în care această individualitate reacţionează şi se adaptează la realitate.

Levi Elekes
Levi Elekes

În mod firesc, răspunsul pentru cei care se întreabă “Cine este Levi Elekes?” depinde de fiecare în parte, de reperele/valorile individuale, de reprezentările personale despre viaţă şi rosturile ei, dar unul dintre răspunsuri cred că poate fi găsit în acest video, postat în urmă cu trei ani, când avea 20 de ani, despre “Cum să-mi găsesc drumul în viaţă?” şi din care voi menţiona doar o observaţie dinspre final: “Cum să-mi găsesc drumul în viaţă?… Trebuie doar să ştergi geamul care prinde praf (…) Pe termen lung te va pasiona doar ceva ce vine din interiorul tău”.

Am văzut în urmă cu câteva zile o fotografie a lui Levi Elekes, postată pe Instagram şi pe pagina sa de Facebook, imaginea unui tânăr destins, senin, uşor meditativ, cu privirea îndreptată departe şi un detaliu – un tricou pe care era desenată o bufniţă stilizată – cu siguranţă un simbol, semn de putere, de biruinţă, privind mereu înainte şi nu lateral, nu în urmă.

Levi Elekes a avut curajul să abandoneze tiparele şi tot felul de alte condiţionări şi, în numai câţiva ani, să devină un vlogger de succes, desi nu a căutat succesul, atipic prin maniera de abordare a subiectelor, cu milioane de vizualizări, ceea ce înseamnă că felul lui de a fi, de a gândi, conţinutul pe care îl oferă au găsit ecou într-un public larg şi foarte divers.

Între timp, preocupările şi proiectele lui s-au diversificat, iar viitorul aşteaptă să fie descoperit, chiar dacă mărturiseşte că nu-şi face planuri pe termen lung. Citeşte cu plăcere, călătoreşte, se plimbă cu bicicleta, trăieşte sănătos, se bucură de dragostea familiei şi are grijă ca pasiunea sa nu lipsească din tot ceea ce face, “să nu trăiască în limite impuse”, “să aducă un plus societăţii” prin ceea ce face. Levi Elekes nu dă sfaturi, doar exprimă opinii, aşa cum a subliniat în nenumărate rânduri, e convins că viaţa fiecăruia se va schimba în bine din momentul în care persoana respectivă simte nevoia să-şi pună întrebări şi să gândească out of the box. Să ieşim, fiecare in felul său, din “cutia” condiţionărilor si a preconcepţiilor despre cum trebuie făcut un anume lucru, cum trebuie rezolvată o problemă, despre cum trebuie luată o decizie si să fim fericiţi în prezent – acesta este îndemnul implicit al lui Levi Elekes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.