Germania este una dintre cele mai puternice tari ale Europei, atat din punct de vedere cultural cat si din punct de vedere economic. Aici s-au nascut marile talente ale lumii, de la compozitori pana la oameni de stiinta.

Atat limba engleza cat si limba germana sunt doua dintre cele mai folosite limbi din lume. Ambele fac parte din categoria limbilor indo europene, vorbite in special in zona de vest a Europei. Limba germana face la randul ei parte din grupul limbilor germanice inalte, alaturi de germana medie si cea joasa.

Germana este o limba de mare circulatie. Astazi se vorbeste in tari precum Austria, Elvetia, Luxembourg, Liechtenstein si cateva provincii din Belgia, Italia, Polonia, Franta, Danemarca. Si la noi in tara se vorbeste limba germane. Peste 60 de mii de oameni de la noi din tara vorbesc aceasta limba.

Primul dictionar al germanilor a aparut undeva in anul 1853 si a fost scris de Fratii Grimm. Limba germana a reusit sa se standardizeze foarte greu din cauza impartirii pe mai multe state si statulete a teritoriului (ne amintim de RFG, RDG).

De asemenea, limba germana face parte din cele trei limbi de circulatie ale Comisiei Europene. Desi avem tendinta sa credem ca mai multi europeni cunosc limba engleza, adevarul este ca mult mai multi vorbesc germana.

Germana si engleza sunt limbi care de-a lungul timpului s-au influentat una pe cealalta. Multe cuvinte seamana intre ele, si dupa cum spuneam, cine stie deja limba engleza va asimila mai usor limba germana. De exemplu ”eisenmann” si iceman. Toate aceste cuvinte care seamana intre ele se numesc cognate.

Poate ati auzit de la multa lume ca limba germana este dificil de invatat. In mare parte pe multi ii sperie multitudinea de consoane, iar fata de limba engleza poate ca suna ceva mai aspru, mai dur.

De ce am invata limba germana? In primul rand pentru ca face parte in continuare din grupul celor mai studiate limbi straine, alaturi de limba engleza si cea franceza.

In al doilea rand, in cadrul marilor adunari ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare din Europa se vorbeste limba germana. La fel se intampla si in cazul Asociatiei Europene de Liber Schimb.

Limba gernama vorbita in mai multe tari ale lumii, Foto: pardonmydeutsch.wordpress.com
Limba gernama vorbita in mai multe tari ale lumii, Foto: pardonmydeutsch.wordpress.com

O limba straina in plus nu strica nimanui, mai ales acum cand toata lumea prinde din zbor limba engleza. Si atunci cand ne cautam un job observam ca ar fi mult mai avantajos pentru noi daca stim si altceva in afara de engleza sau franceza. In plus pentru cei care inca nu si-au finalizat studiile si vor sa lucreze fie part time, fie full time, call center-urile ofera un salariu mai bun pentru cei care opereaza in limba germane decat pentru cei care lucreaza in limba romana sau engleza.

Citește și:  De ce oferim Martisoare?!

Un alt motiv pentru care trebuie sa invatam germana ar fi cultura poporului. Germania este o tara puternic culturalizata. Ar fi o diferenta daca am reusi sa citim marii ganditori ai lumii in limba in care si-au scris initial operele. Aici este vorba de Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche.

La noi in tara germana ramane in continuare a 3-a limba straina care se preda in scoli, licee si facultati. In plus in unele zone ale tarii exista licee germane. De asemenea la Timisoara exista un teatru german de stat, unde s-au strans regizori de prin toate colturile lumii: Canada, Germania.

Este adevarat ca pentru noi, popor latin, este mai dificil sa invatam o limba germanica. Insa auzind engleza peste tot pe unde mergem si daca stim si ceva gramatica ne va fi mult mai usor sa invatam limba germana.

In Bucuresti exista Institutul Goethe, unde puteti aprofunda limba germana. Se pot face atat cursuri pentru incepatori cat si pentru middle level sau avansati. Un certificat de cunoastere a limbii germane va va aduce foarte multe avantaje.

In ziua de astazi optiunile prin care putem invata o limba straina sunt multiple. Putem face asta si singuri acasa, fara sa ne deplasam la cursuri, insa nu ne va da nimeni o diploma sau un certificat. Se gasesc pe internet numeroase materiale, articole, tutoriale, cantecele etc.

Foarte important ca atunci cand ne apucam sa studiem o limba noua este sa nu incercam sa cuprindem cuvinte cat mai multe si din mai multe domenii. Adica daca ne-am apucat sa invatam cuvinte legate de calculatoare mergem in continuare pe aceasta tema si treptat facem legatura cu alte subiecte. Atfel in capul nostru va fi o zapaceala totala si nu o sa retinem mare lucru. Pentru cei care stiu deja engleza o pot invata prin comparatie, astfel isi vor perfectiona ambele limbi.

Limba germana este o limba de circulatie atat la nivel European cat si in alte state din afara continentului. Folosind diverse instrumente de memorare atat vizuale cat si auditive lucrurile vor fi mult mai usoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.