Liniile Nazca se află în Peru, în America de sud, la 200 km depărtare de orașul Lima. Civilizația Nazca s-a dezvoltat pe Valea Ica și a râului Rio Grande, în perioada 100 I.H. – 800 D.H, perioada de glorie a civilizației desfășurându-se între anii 15 I.H. – 500 D.H.

Liniile de la Nazca - Condor
Liniile de la Nazca – Condor

Civilizația Nazca a fost o civilizație religioasă, Cahuachi fiind un sit de piramide și temple construite în scopul facilitării comunicării cu zeii. Este o civilizație care a creat un sistem subteran de apeducte, funcționabil și în prezent, care a prelucrat ceramica, a țesut diferite piese din coton și lână, tehnica fiind aproape similară cu cea practicată și astăzi de peruvieni. Alături de situl Cahuachi, un alt produs de seamă și disputat sunt geoglifele, desene imense din valea Nazca, așa numitele linii Nazca.

Platoul de la Nazca are un aspect roșu maroniu, determinat de componența pietrelor de la suprafață alcătuite din oxid de fier, de culoare roșie sau neagră. Îndepărtarea acestor pietre face vizibil imediat lutul, de culoare deschisă, care permite trasarea și delimitarea cu ușurință a modelelor pe pământ. Desenele iau forma unor spirale, linii paralele sau formează un trapez pe distanța a 14 km; sunt linii în formă de zig-zag, figuri de om, animale precum: păianjen, bufniță, pasăre Colibri, maimuță, balenă ucigașă etc.. Ele au o adâncime de 10 -15 cm.

Datorită condițiilor meteorologice, a unui climat secetos și aproape lipsit de vânt, desenele s-au păstrat intacte și au fost descoperite pentru prima dată de arheologul Toribio Mejia Xesspe, în 1927, în urma unei plimbări cu avionul. Paul Kosok și Maria Reiche sunt primii cercetători care vor acorda o atenție importantă acestor desene.

În ce scop au fost desenate liniile de la Nazca?

Sunt teorii și teorii legate de aceste geoglife, ca în multe cazuri unde nu există dovezi scrise clare sau martori.

Unele teorii susțin scopul religios al acestor forme trasate pe pământ, făcând referire la ceremonialurile ținute de populație, când mărșăluiau de-a lungul lor. Sau susțin că ar fi ajutat la o comunicare cu zeii sau o cerere către zei a coborârii lor printre ei.

Citește și:  Brainwriting sau “tehnica 6-3-5” - pentru mai multă creativitate şi stimulare a muncii în echipă

În urma unui studiu antropologic, cercetătorul Gary Urton a observat un ritual de curățare a spațiului dimprejurul unei biserici de către peruvieni, oamenii ieșind apoi cu o statuie a persoanei în numele căreia era ridicată biserica, venerând-o. El a asociat acest ritual de curățare cu posibilul ceremonial de la Nazca.

Alții, precum Erich von Däniken, susțin că ar fi fost piste de aterizare pentru populațiile extraterestre, făcându-se referire la răspunsul peruvienilor întrebați despre proveniența culturii lor, care îi împuternicesc pe oamenii stele sau oamenii veniți din cer, ca fiind creatorii civilizației lor.

Liniile de la Nazca - Papagal
Liniile de la Nazca – Papagal

În acest sens, arheologii au subliniat faptul că dimensiunea uriașă a formelor bine desenate, care se întind pe o distanță de mii de kilometri, presupune posibilitatea observării lor de la înălțime sau deținerea unei perspective aeriene, care să le fi permis trasarea liniilor, încât acestea să capete o formă recognoscibilă. O identificare de la sol a acestor desene este imposibilă.

Pe de altă parte, unii arheologi susțin că desenele ar fi putut fi realizate doar deținând arta măsurătorii, ajutați de țepușe și sfori. Maria Reiche spune că geoglifele puteau fi realizate doar dacă civilizația Nazca cunoștea zborul. Găsirea unor gropi cu un diametru de 10 metri și pietre înnegrite de foc susține ideea cunoștințelor lansării unui balon. Chiar s-a descoperit că materialul din care era alcătuită pânza balonului era de cea mai bună calitate, mai bună decât cea folosită azi pentru parașute.

Dacă luăm în considerare posibilele cunoștințe ale civilizației Nazca despre zbor, atunci ne putem întreba de unde a venit această idee, cea de balon, de unde cunoașterea faptului că balonul se poate înălța și necesită aer cald? Faptul concret este că aceste produse ale civilizației Nazca (apeducte, geoglife, temple, piramide) există și nu sunt legende.

Răspunsul peruvienilor și strămoșilor peruvienilor cu privire la persoanele responsabile de cultura lor – și anume oamenii veniți din cer sau oamenii stele – să fie și el o legendă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.