Situat pe ambele maluri ale Dunarii, la aproximativ 30 de kilometri de granita cu Cehia, Linz este unul dintre cele mai importante orase ale Austriei. Acesta se desfasoara pe o suprafata de 96.048 kilometri patrati si conform recensamantului din anul 2013 acesta are o pupulatie totala de 191.501 de locuitori si o densitate a populatiei de 2000 locuitori pe kilometru patrat. De asemenea, Orasul Linz este capitala Austriei Superioare (Oberösterreich). Mai mult de atat, in anul 2009, Linz a fost numit Capitala Europeana a Culturii.
Cu toate ca acesta regiune a fost locuita in permanenta inca din perioada Neoliticului Tarziu, bazele orasului Linz au fost puse de catre romani. De altfel, numele de Linz provine de la prima denumire data de romani orasului, Lentia. La inceput, datorita pozitionarii sale pe ambele maluri ale Dunarii, Orasul Linz avea un rol important in apararea transporturilor importante de pe aceasta. Tot datorita pozitionarii la rascrucea unor cai de comunicatie importante, Linz a devenit, incepand cu secolul al X-lea, unul dintre cele mai importante centre comerciale ale Austriei.
De altfel, in timpul dominatiei Carolingiene, Linz era considerat cel mai important centru al provinciei Traun, cu o piata dezvoltata, ce era inscrisa in Raffelstetten (903 – 905). Prima atestare documentara in care se regasesc informatii despre orasul Linz dateaza din 799, cand Contele Gerold, prefect al provinciei Ostland si cumnat al lui Charlemagne, primeste dreptul de a detine biserica St. Martins alaturi de fortificatiile din Locus Linze.
In prezent, Linz este unul dintre principalele centre economice din Austria. Aici se afla unul dintre cele mai mari concerne siderurgice ale Austriei, Voestalpine AG. Fabrica a fost infiintata in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, fiind conscuta sub numele de Hermann – Goring – Werke. Cei de la Voestalpine AG sunt recunoscuti pentru procedura LD (Linz – Donawitz) de producere a otelului.
De asemenea, Linz este un centru cultural important al Austriei, acesta fiind recunoscut pentru scena muzical-artistica dezvoltata. In anul 2013, Linz a unit opera, filmul, teatrul, festivalurile si muzica live intr-un mozaic multicolor. De altfel, tot in anul 2013 a fost inaugurata MusikTheater Linz, una dintre cele mai moderne Case de Opera din Europa. Dragostea pentru frumos si perspectiva sunt elementele ce definesc orasul Linz.
De-a lungul timpului, acesta a fost o sursa viabila de inspiratie a multor artisti inovatori printre care Bruckner, Wagner si Philip Glass. Mai mult de atat, Wolfgang Amadeus Mozart a scris in Linz Simfonia a 36-a, lucrarea fiind cunoscuta astazi sub denumirea de Simfonia Linzului.
Orasul Linz ofera si o varietate de muzee, insa neaparat trebuie vizitat Muzeul de arta Lentos, unul dintre cele mai importante muzee de arta contemporana din Austria, ce a fost inaugurat in anul 2003. De asemenea, spectacolele sustinute de Bruckner Orechestra la Casa Bruckner (o sala de concerte denumita dupa marele compozitor Anton Bruckner, care s-a nascut in Ansfelden, un mic orasel de langa Linz) sunt, fara doar si poate, vindicative pentru suflet.
Alte puncte de interes ale orasului Linz sunt: Strada Landstraße, ce se intinde de la Blumauerplatz pana la Taubenmarkt, Catedrala Sfanta Maria, Postlingberg-Kirche, Stadionul Gugl etc. Totodata, intre Muzeul de Arta Lentos si Brucknerhaus se afla Donaulande, o faleza de-a lungul Dunarii, care, anual, este invadata de turisti. Aici au loc evenimente precum Ars Electronica Festival si Linz Fest. Insa, pe langa toate acestea, trebuie vizitata neaparat cea mai veche catedrala din Austria, Saint Martins.