Pe parcursul altor articole din acest site am enumerat din calitatile lunii, am vorbit despre relieful Lunii si despre foarte multe caracteristici si forme de creare, cat si despre miturile ce implica Luna. Desigur despre cretere am vorbit foarte foarte mult insa mai jos va oferim si o lista detaliata cu craterele de la Polul Nord, urmand ca pe parcursul altor articole sa discutam si despre alte zone, tot intr-o maniera mai detaliata.

Craterele de la Polul Nord selenar sunt:

Anaxagoras un crater relativ tanar care are un sistem de raze, Anaximenes, Aristillus, are si el un sistem de raze, Alexander un crater cu deformatiuni, Aristoteles, un crater care are podeaua asimetrica, Anaximander, crater fara varf central, Archimedes, crater la fel de mare si fara varf in centru, Atlasm, are cariere explozive.

craterele de la Polul Nord al Lunii1

Craterul Baillaud se afla in apropierea terminalului Lunii, Bianchini, crater ce are 38 de kilometri si se afla langa Montes Jura ce inconjoara Sinus Iridium, Burg, un crater de 39 kilometri cu raze care ajung si la Mare Serenitatis, Cassini are foarte multe cratere pe podeaua sa, Calippus, un crater care are de jur imprejus muntii Caucasus, Archytas, crater care are margini ascutite si este aproape rotund, Barrow, remodelat de alte cratere si scurgeri de lava, Babbage, crater care are si Babbage A, acesta fiind mai tanar, Daniell un crater de forma ovala, Chacornac, un crater iregular, distorsionat.

Craterul Challis, este un crater erodat si lovit mai de demult, Epigenes, crater erodat, C. Mayer, un crater relativ tanar care are margini ascutite, Euxodus, un crater fara varf central, Euctemon, crater cu podeaua acoperita de lava, Autolycus, are un sistem de raze de 400 kilometri intindere, Gärtner, crater de 102 kilometri acoperit de lava, Galle, un crater cu varfuri ascutite, Goldschmidt, un crater erodat si incizat de alte impacturi, Harpalus, Hall, Harding,  Heis, craterul Hercules are peretii din interior terasati, J. Herschel, un crater foarte erodat, La Condamine, Lichtenberg, Luther, Egede, o ramasita de crater acoperit cu lava,

Arnold este  un crater vechi rotunjit de alte ciocniri, Carpenter, un crater care are 59 km, si se afla langa terminalul Lunii, Bouguer, un crater de 22 km, aflat la marginea de sud a Marii Frigoris, Delisle, un crater de 25 de kilometri, cu forma poligonala, G. Bond, Keldysh, craterul se afla intre Hercule si Atlas, in partea din nord, Main, crater tot de langa polul nord, Gruithuisen, are aproximativ vreo 16 kilometri, Grove, crater micut are cam 28 de kilometri iar marginile sale sunt ascutite, Neison, Oenopides, crater antic foarte erodat, Mairan, crater destul de erodat.

Asa cum am zis craterele au purtat si denumirile unor persoane extrem de celebre iar un exemplu in acest sens este craterul Michael Jackson, un destul de crater mic, a purtat numele de Posidonius J la inceput, Philolaus, crater cu o pereche de varfuri centrale, Mouchez, este doar un rest de crater lunar, Mason, crater erodat si neregulat ca forma, Oersted, crater acoperit cu lava, Poncelet reprezinta doar un rest de crater, Platon,  crater mare acoperit de lava, Protagoras, crater rotund, Plana, crater de 44 kilometri acoperit de lava cu bazalt, Meton, crater cu forma de trifoi (trei cratere unite), Posidonius – crater cu podeaua rupta, Foucault – crater de 23 de kilometri aflat in partea de sud a Marii Frigoris, Sheepsharks, Sharp, crater care are de jur imprejur munti.

Mai amintim si craterele: Mitchell, crater alipit de marginea craterului Aristotel, Endymion, crater care se afla la terminalul Lunii si are un albedo scazut, Sitter, formeaza un trifoi cu alte doua cratere, Scoresby, crater cu varfuri ascutite, Markov, crater mai tanar, este putin erodat sau afectat de alte impacturi, Fontenelle – crater de 38 km, aflat la marginea de nord a marii Frigoris, South – crater mare de 104 km, cu marginea distrusa, Strabo – crater de 55 km diametru inundat in trecut de lava, Timaeus – crater pentagonal cu margini rotunde, Theaetetus – crater cu forma poligonala,W. Bond, crater neregulat in forma rotunda, Williams, o urma a unui crater.

Alte formatiuni din zona de nord a Lunii mai sunt si: Lacus Temporis, Lacus Mortis, Sinus Iridium, un crater foarte mare, fara margine, Sinus Roris, Vallis Alpes o vale care imparte asa numitii munti Alpi ai Lunii sau Montes Alpes in doua bucati, Montes Alpes, Montes Caucasus, Mons Pico, Montes Apenninus, Mons Piton, Mons Huygens – cel mai mare varf de munte de pe Luna, Montes Spitzbergen, Montes Teneriffe, Montes Recti, Mare Frigoris, Mare Humboldtianum si Mare Imbrium. Cea mai importanta misiune pe partea de nord a Lunii a fost realizata in anul 1970, unde asa numita Luna 17 & Lunokhod 1, aceasta fiind primul Rover care a ajuns fara pilot pe Luna din partea Uniunii Sovietice. Navele spatiale au primit denumirea de Luna 17.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.