Câți dintre noi cunosc cu adevărat secretele plaiurilor noastre și istoria străbunilor ce le-au populat? Câți dintre noi, cu lacrimi în ochi, au „îmbrățișat” pământul românesc sfânt și i-au mulțumit că sunt parte din el? Câți dintre noi, în călătorii, au ales rute ocolitoare pentru a surprinde cu mintea și privirea întinderile de pământ al căror „piept” este mândru de istoria și descinderile noastre?

Am întocmit o listă cu aceste rute ocolitoare ce fascinează prin frumusețea lor, învăluită în mister, rute care stau departe de ochii neinițiaților.

Cascada Bigar  

qbebe.ro
qbebe.ro

Din păcate, atât de puțin cunoscută de români, Cascada Bigar din Caraș Severin a fost inclusă de site-ul „World Geography” în capul listei celor mai frumoase destinații în vecinătatea locurilor celebre din Statele Unite și Australia. Pe locul al doilea, după frumoasa noastra cascadă, în top, se află „Eternal Flames Fall” din Statele Unite ale Americii, urmat de cascada Asik-Asik din Filipine. Un alt aspect inedit despre cascada românească este faptul că aceasta se află chiar pe linia paralelei 45. Chiar dacă este mai puțin cunoscută în Romania, cascada atrage turiști din toate colțurile lumii. Ea este situata la 12 kilometri distanță de localitatea Bozovici și face parte din Parcul Național „Cheile Nerei Beusnita”

Ochiul Beiului

qbebe.ro
qbebe.ro

Lacul Ochiului Beiului este amplasat în Parcul Național Cheile Nerei Beusnita și este înconjurat de munții Aninei și Locvei. Lacul are întinderea pe o suprafață de 20 de metri, având o adâncime de 6 metri. Este situat în apropierea celor trei cascade ale râului Beusnița, dar și în apropierea ruinelor cetății medievale Ilidia, construind împreună un traseu turistic greu de egalat. Ineditul este dat de faptul că lacul este alimentat de un izvor care îl impiedică să înghețe iarna, dându-i culoarea turcoaz care îi oferă un aspect deosebit.

Datorită temperaturii apei, în timpul iernii, devine adăpost pentru păsările migratoare, precum stârci cenușii și rațele sălbatice. Legenda lacului povestește despre el ca fiind fermecat și că, în noaptea de Sânziene, vin ielele să se îmbăieze și să danseze până în zori de zi. Legenda  mai spune că un bei – termen pentru titlu nobiliar în perioada Imperiului Otoman – foarte bogat a fost la vănătoare pe aceste meleaguri, îndrăgostindu-se de o ciobăniță.  

La auzul veștilor romanței dintre cei doi, tatăl beiului a hotărât să-i despartă. De grabă, a trimis un călău să omoare ciobănița. Băiatul și-a găsit iubita înjunghiată în locul unde, în prezent, se află  lacul. Din lacrimile vărsate s-a format izvorul care azi îi poartă numele.

Pădurea Letea

qbebe.ro
qbebe.ro

Incredibila pădure de la Letea este cea mai veche rezervație naturală din țară. Cunoscută pentru frumusețea ei sălbatică, neatinsă de civilizația modernă în expansiune, pădurea are aproape 3000 de hectare de vegetație cu tei, plopi, stejari brumari și frasini, fiind înconjurată de un stufăriș des ce o protejează, îngreunând accesul în pădure.

Situată în județul Tulcea, Pădurea Letea este pădurea subtropicală nordică din Europa, cu o vegetație proprie și cu o floră și faună neobișnuite pentru țara noastră: aici se află peste zece specii de orhidee și păsări, precum vulturul alb, prigoria, pupăza și șoimulețul de seară. Pădurea Letea găzduiește peste 2.500 de cai sălbatici ce trăiesc  prin tufărișul des și oferă un spectacol de basm turistului, iar printre liane și copaci increați, solul nisipos, un colț de natură uitată, este de o frumusețe îmbătătoare.

Canionul „Șapte scări”

qebe.ro
qebe.ro

Canionul Șapte Scări este un defileu, din partea vestică a Munților Piatra Mare, din judetul Brașov. Canionul este dispus sub forma unor chei, săpate în piatră, cu o lungime de 160 de metri, la 984 de metri altitudine. Denumirea „Șapte Scări” vine de la cele 7 cascade, formate datorită rupturilor de perete.

Cel mai ușor, se poate ajunge la canion din localitatea Timișu de Jos. De aici, traseul este marcat, la canion ajungându-se în aproximativ o oră. Frumusețea acestuia este oferită de schimbările dese de direcție. Cea mai înaltă dintre cascade are peste 35 de metri, vărsându-se de-a lungul pereților de piatră, cu o înălțime de 50 de metri. Traseul turistic este de o frumusețe de neegalat, datorită cascadelor și vegetației dese. După ce canionul a fost parcurs, traseul se continuă către Cabana Piatra Mare.

Rezervația Naturală „Focul Viu”

qbebe.ro
qbebe.ro

În Valea Milcovului, în satul Andreiașul de Jos, este o rezervație naturală unică în Europa: „Focul Viu”. Este denumit astfel de localnici, datorită peisajului și fenomenului rar care se petrece. Flăcările ies în permanență din pământ,  datorită emanațiilor de gaze care, din cauza razelor soarelui, mențin flăcările aprinse. Deși este de o frumusețe inedită, din păcate, Focul Viu este puțin cunoscut turiștilor din țară și din străinătate. Locul nu este deloc promovat în circuitele turistice interne și internaționale. Noaptea, focurile dansatoare capătă valențe mistice, impresionante.

Ansamblurile rupestre de la Corbii de Piatră și Basarb-Murfatlar 

qbebe.ro
qbebe.ro

În județul Argeș, se află un complex mănăstiresc numit „Corbii de Piatră”. Mănăstirea Corbii de Piatră este amplasată în comuna Corbu, sat Jgheaburi, care a fost atestată oficial în secolul al XIV-lea. Biserica rupestră a fost săpată în peretele de stâncă, ce se fălește cu înălțimea sa de 30 de metri și lungimea de aproximativ 14 metri. Corbii de Piatră este singura biserică ce dispune de două altare. Există supoziția că cele două altare au fost create pentru a omagia atât cultul catolic, cât și cel ortodox. Valoarea deosebită și oarecum secretă a bisericii este dată de picturile originale care sunt realizate în stil bizantin, din secolul al XIV-lea.

Un alt ansamblu rupestru de mare valoare arheologică este Basarabi-Murfatlar, un sit arhelogic care este, totodată, un complex de mănăstiri din Dobrogea secolelor X-XI, situat în comuna Basarabi, la 15 km distanță de litoralul românesc. Complexul deține camere și galerii  care sunt săpate într-un deal de cretă, lângă cariera de extragere a cretei, amplasată în comuna Basarabi. Se spune că ansamblul de la Basarabi ascunde prima biserică și primele chilii deținute de o mănăstire de pe teritoriul României.

Morile de apă de la Rudaria

qbebe.ro
qbebe.ro

La poalele Munților Almajului, din Banatul montan, în localitatea Rudaria, este cel mai mare complex mulinologic din sudul Europei. Morile au fost, prima oară, consemnate oficial în anul 1722, însă folosirea acestor sisteme rudimentare de măcinare datează încă din secolele al II – lea, respectiv al III – lea. Localnicii și-au format un program de folosire a morilor, astfel că repartiția a fost următoarea: fiecare moară a fost luată în ingrijire de 15-20 de familii care o folosesc, pe rând, pentru măcinarea cerealelor. 

Rozariul de la Mandruloc

qbebe.ro
qbebe.ro

Proprietara parcului, Mihaela Buzatu, a început să planteze primele soiuri de trandafiri, la începtul  anului 2002. Ambiția ei a fost determinată de dorința de a crea cel mai mare parc dendro-floric din Europa de Sud-Est. „Eutopia Gardens”, așa cum a fost numită grădina, se întinde pe 25 de ha și este încă într-o continuă extindere. Frumoșii trandafiri sunt printre cele mai iubite flori însă doar puțini știu câte ceva despre îngrijirea propice a acestora și chiar mai puțini sunt  dedicați acestui domeniu, specializându-se  în cunoașterea și creșterea lor.

La Mandruloc, lângă  Arad, se află un rozariu ce deține un număr de 3000 de soiuri de trandafiri care au strabătut toate colțurile lumii pentru a ajunge aici. Franța, Belgia, Olanda și Anglia sunt țările din care,  peste 5000 de taxoni au ajuns în România. Oricine care vizitează acest parc se poate bucura de miresmele diferitelor specii de trandafiri. Soiul german Kordes, trandafirii „Shakespeare”, creat de Wilhelm Muhle, la Timișoara, în anul 1888, specii românești se bucură de atenția proprietarului și a vizitatorilor curioși. Situat la 10 km de Arad,  parcul nu percepe taxă de intrare și este deschis oricând vizitatorilor.

Soveja, Tunelul Dragostei, situat între Caraș-Severin și Oțelu Roșu

qbebe.ro
qbebe.ro

Tunelul se află pe ruta de cale ferată dintre Caransebeș și Boutar, între localitățile Obreja și Glimboca, la o distanță de 10 km de Caransebeș. Între aceste localități este o șosea dreaptă. În partea stângă, dinspre Glimboca, șoseaua se bifurcă, drumul cotind către calea ferată.
Tunelul dragostei, denumit  după cel din Ucraina, este un loc perfect pentru romanțele vivide dintre  îndrăgostiții care se  bucură aici, de natură. Ei pot face fotografii spectaculoase sau pot să admire  peisajul care te lasă fără suflare.

Momârlanii

qbebe.ro
qbebe.ro

Cea mai veche comunitate rurală din România se află în Petroșani, orașul cunoscut pentru mineritul practicat aici. Comunitatea momărlanilor, așa cum este denumită, se bucură de vechile tradiții care au conturat-o. Momârlanii profită de orice ocazie pentru a îmbrăca impresionantele straie populare și pentru a povesti celor ce vizitează Petroșaniul despre tradițiile lor care i-au ajutat să se conserve în tot acest timp.

Urme ale momârlanilor sunt păstrate în cele două muzee din Petroșani, muzee ce pot fi vizitate oricând. Nu foarte multe lucruri sunt cunoscute despre activitatea acestora, dar cele știute vizează linia fină dintre viață și moarte. În trecut, momârlanii obișnuiau să-și îngroape morții în curtea casei lor. Refuzul lor de a-și vinde casele este explicat prin acest fapt.  

Totodată, printre obiceiurile păgâne ale acestora, se numără spoveditul la brad sau sărutatul copacului destinat tăierii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.