Lumina zodiacala (sau zorii zilei falsi) este o lumina stranie care se extinde in sus de la orizont. Aceasta lumina poate fi vazuta cel mai probabil la o ora dupa apusul soarelui, iarna tarziu sau primavara devreme, sau cu o ora inainte de rasaritul soarelui, la sfarsitul verii sau inceputul toamnei. Poate ati vazut aceasta lumina zodiacala, iar unii dintre voi poate nici n-ati stiut ce este. Aceasta arata ca o piramida de lumina care se extinde de la orizontul de est, cu o ora inainte ca zorii zilei sa isi faca aparitia.

Lumina soarelui si firele de praf din spatiu

Oamenii obisnuiau sa creada ca lumina zodiacala isi avea originea intr-un fenomen ce avea loc in atmosfera superioara a Pamantului, insa astazi intelegem ca aceasta reprezinta lumina soarelui reflectata de firele de praf care se misca in spatiul cosmic. Aceste fire de praf sunt considerate a fi ramasite ale procesului care a creat Pamantul si celelalte planete ale sistemului solar, acum 4,5 miliarde de ani. Aceste fire de praf din spatiu se extind de la soare in acelasi disc plat al spatiului locuit de Mercur, Venus, Pamant, Marte si celelalte planete din familia soarelui. Acest spatiu plat din jurul soarelui (planul sistemului nostru solar) se traduce pe cerul nostru printr-o cale ingusta, numita ecliptica. Aceasta este aceeasi cale parcursa de soare si Luna, atunci cand acestea calatoresc pe cerul nostru.

Calea soarelui si a Lunii era numita “Zodiac” sau “Calea animalelor” de catre stramosii nostri, in onoarea constelatiilor vazute dincolo de ea. Cuvantul “zodiacal” deriva de la “Zodiac”. Cu alte cuvinte, lumina zodiacala este un fenomen al sistemului solar. Firele de praf care o creeaza sunt ca niste mici lumi (dimensiunile lor variind de la un metru pana la cativa microni), mai dense in imediata apropiere a soarelui si extinzandu-se spre exterior, dincolo de orbita lui Marte. Lumina soarelui straluceste asupra acestor fire de praf si creeaza lumina stranie pe care o putem vedea. Intrucat firele de praf se afla intr-un disc plat in jurul soarelui, am putea sa le vedem ca o banda de praf pe cer care marcheaza calea traversata de soare in fiecare zi. Exista fenomene ceresti asociate cu aceasta banda de praf, cum ar fi gegenschein, insa observarea acestora este foarte dificila. Majoritatea oamenilor vad numai partea evidenta a acestei benzi de praf (lumina zodiacala), primavara sau toamna.

Citește și:  Creativitatea in procesul didactic

Unde si cand poate fi vazuta lumina zodiacala?

Lumina zodiacala poate fi extrem de stralucitoare si usor de vazut la latitudini, cum ar fi cele din sudul Statelor Unite ale Americii. In unele regiuni, aceasta lumina nu a fost vazuta niciodata (la latitudinile nordice). Pentru a vedea lumina zodiacala, aveti nevoie de un cer intunecat, undeva unde luminile orasului nu ascund luminile naturale ale cerului. Lumina zodiacala are un aspect si mai laptos decat Calea Lactee in timpul verii. Aceasta este cea mai vizibila toamna, inainte de rasaritul soarelui, deoarece, asa cum se vede din emisfera nordica, ecliptica sta drept in sus in raport cu orizontul estic, inainte de rasaritul soarelui. De asemenea, lumina zodiacala este mai usor de vazut primavara, dupa apusul soarelui, pentru ca atunci ecliptica este perpendiculara pe orizontul vestic, seara.

Toamna, lumina zodiacala poate fi vazuta timp de pana la o ora, inainte ca zorii zilei sa isi faca aparitia. Iar primavara, aceasta poate fi vazuta timp de o ora dupa ce a apus soarele. Totusi, spre deosebire de rasaritul soarelui, lumina zodiacala nu are acea nuanta trandafirie. Nuanta rosiatica a cerului la rasaritul si apusul soarelui este cauzata de atmosfera Pamantului, in timp ce lumina zodiacala isi are originea in afara atmosferei noastre. Cautati lumina zodiacala in est, inainte de rasaritul soarelui, in lunile septembrie si octombrie, in apropierea momentului cand are loc echinoctiul de toamna. Iar in lunile martie si aprilie, cautati lumina zodiacala in vest, in jurul datei echinoctiului de primavara. Cu cat cerul este mai intunecat, cu atat aveti mai multe sanse sa o vedeti. Cel mai bine este sa alegeti o noapte in care Luna nu se afla pe cer.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.