Luna roz, cea mai frumoasă Lună plină a primăverii va putea fi admirată în noaptea de 23 spre 24 aprilie 2024. Luna Plină este acea fază a Lunii în care astrul nopţii, văzut de pe Pământ, apare complet luminat de Soare, adică atunci când satelitul natural al planetei noastre este în opoziţie cu Soarele (momentul depărtării maxime, ca poziție aparentă pe firmament, a două corpuri cerești), iar Terra se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele.

Intervalul de timp dintre două faze de Lună plină (şi, în general, între douăfaze ale Lunii de acelaşi fel), numit “Luna sinodică”, este de 29 de zile, 12 ore, 44 de minute şi 2,9 secunde, adică mai mult decât îi trebuie Lunii pentru a face o rotaţie completă în jurul Pământului (27 de zile – perioada orbitală).

Luna Roz (a patra Lună Plină din 2024), care atinge maxima luminozitate în noaptea de 23 (marţi) spre 24 aprilie, la ora 02:49 (ora 19:49, ora Estului/ EDT), va putea fi admirată timp de aproximativ trei nopți, de luni până joi dimineața, pentru că, deși ajunge la o fază “plină” pentru scurt timp, ochii noștri pot percepe că este “plină” aproape trei zile. Cel mai bun moment pentru a vedea Luna Roz va fi răsăritul Lunii în locul în care se află fiecare, marți, 23 aprilie.

De ce Luna Plină din aprilie se numeşte “Luna Roz”?

Phlox subulata, Brumarele
Phlox subulata, Brumarele

Denumirea de “Luna Roz” nu are neapărat legătură cu o anumită culoare a Lunii la acest moment (deşi poate fi percepută o nuanță ușor rozalie a astrului nopţii, timp de 10 – 15 minute, după ce răsare), ci este un termen popular, preluat şi de astronomi, folosit de triburile din nord-estul Statelor Unite, care asociau această perioadă din an cu înflorirea unei plante sălbatice, originară din respectiva regiune – Phlox subulata – popular, “flox pitic” sau ”brumărele târâtoare” (“scânteiuţe”) sau “muşchi roz”, una dintre cele mai timpurii flori ale primăverii, care oferă o imagine spectaculoasă locurilor în care creşte.

Almanahul fermierilor din Maine (stat situat în regiunea cunoscută ca “Noua Anglie”, din nord-estul Statelor Unite ale Americii) a început să publice, în anii 1930, nume “indiene” pentru lunile pline, iar aceste nume sunt acum cunoscute și utilizate pe scară largă.

Triburi amerindiene (indigeni ai Americilor) foloseau denumirea “Luna Roz”, pentru Luna Plină din aprilie şi pentru că era vremea în care se deschideau florile de mosc (Erodium moschatum ), care au o astfel de culoare.

Alte denumiri folosite pentru “Luna Roz”

Luna Roz
Luna Roz

Din vechile culturi derivă şi alte nume pentru Luna Plină din aprilie – “Luna de Iarbă încolțită”, “Luna Ou” (pentru că este începutul sezonului de cuibărit pentru păsări), “Luna Pește” (deoarece este vremea când anumiţi peşti înoată în amonte pentru a depune icre).

Deoarece primăvara este un anotimp al renașterii și al “creșterii”, al “reînnoirii”, multe nume pentru Luna Plină din aprilie/ Luna Roz, din timpuri străvechi, marchează schimbări sezoniere ale plantelor. Celţii, de exemplu, aveau mai multe nume pentru Luna plină din aprilie – “Lună în devenire”, “Luna lăstarilor noi”, “Luna din semințe”, “Lună în creștere”.

În Asia, în special în China, Luna Plină din aprilie este numită “Luna bujorului”, deoarece este anotimpul în care înfloresc aceste flori, cel mai multe având culoarea roz.

În tradiţia ebraică, Luna Plină/ Luna Roz este “Luna Pesah”/ “Luna de Paşte” (a 15-a zi a lunii Nisan), sărbătoare fixă din calendarul religios ebraic, care simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel, conduși de Moise, și cei 40 de ani de peregrinare prin deșert. Pesah sau Paștele evreisc începe la apusul soarelui luni, 22 aprilie și se termină la căderea nopții, pe 30 aprilie 2024.

La hinduşi, Luna Plină din aprilie (Luna Roz) corespunde festivalului Hanuman Jayanti,care sărbătorește nașterea zeității hinduse Hanuman, unul dintre protagoniștii epopeii “Ramayana”, însoţitor devotat al zeului Rama.

Această Lună plină este aproape de mijlocul lui “Shawwal”, a zecea lună a calendarului islamic și mijlocul celei de-a treia luni a anului chinezesc al Dragonului.

Luna Roz şi energia sa transformatoare – semnificaţii culturale şi simbolice

Luna Roz din aprilie
Luna Roz din aprilie

Luna plină din aprilie/ Luna Roz (sau orice alt nume i s-ar da) este un moment pentru a ne bucura de schimbarea anotimpurilor și de frumusețea primăverii, este un semn plin de speranță, indicând revenirea vieții și renașterea naturii după repausul iernii.

Oamenii constată adesea că, atunci când își aliniază energiile cu fazele lunare specifice, se simt mai inspirați, mai optimişti, mai productivi. Armonizarea cu natura și cu mediul din jurul nostru ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine la un nivel mai profund, să ne descoperim potenţialităţile, să ne eliberăm de tot ceea ce ne limitează şi să facem loc noului. Este un moment propice marilor metamorfoze.

Luna Plină, care are o gamă largă de semnificații culturale și simbolice, în toate civilizaţiile lumii, este asociată, prin tradiţie, cu iluminarea și claritatea mentală. Se spune că este un moment favorabil pentru meditație și introspecție, iar lumina sa puternică poate simboliza cunoașterea și înțelepciunea.

Desăvârşita ordine a Universului…

Face parte din ordinea universală ca viaţa noastră să se supună ritmurilor naturii, care ne influenţează mai mult sau mai puţin vizibil, iar Luna Plină, în general (implicit Luna Roz), când energia lunară este la apogeu, nu i-a lăsat pe oameni, de-a lungul timpului, indiferenţi, tocmai pentru că au simţit că Luna, care însoţeşte Terra de miliarde de ani şi fără de care viaţa nu ar fi fost posibilă, ne influenţează ritmurile biologice, energiile, instinctele, emoţiile, sentimentele.

Să ne bucurăm, aşadar, de spectacolul nocturn oferit de Luna Roz şi în acest aprilie 2024 şi, poate, vom simţi, într-un fel sau altul, desăvârşita ordine a Universului şi vom înţelege (chiar şi cei mai sceptici în această privinţă) că nu întâmplător înţelepciunea acumulată de fiinţa umană, de-a lungul veacurilor, ne spune că acum este momentul “Renaşterii”, precum Pasărea Phoenix, din propria cenuşă, când Luna Roz este semnul că schimbarea în bine nu se poate face decât pe un loc “curat”, poleit de lumina selenară.

Lyridele, spectaculoasa ploaie de stele căzătoare din aprilie

Lyridele
Lyridele

Lyridele sunt o frumoasă ploaie de meteori, care vin să compleze spectacolul astral al lunii aprilie. Această ploaie de stele căzătoare poate fi observată anual în perioada 16 – 26 aprilie, cu un vârf de activitate între 22 şi 23 aprilie, când se estimează că vor cădea aproximativ 20 de meteori pe oră, care se vor apropia de Pământ cu o viteză impresionantă, de circa 49 kilometri/ secundă.

Meteorii sunt obiecte cosmice de mici dimensiuni (resturi de la formarea planetelor), care călătoresc cu viteze foarte mari în spaţiu şi care, atunci când intră în atmosfera Pământului, se aprind şi produc un fascinant fenomen luminos, numit popular “stele căzătoare”.

Dacă un meteor reușește să supraviețuiască arderii in atmosferă și ajunge pe suprafața Pământului, el este denumit “meteorit”. Meteoriţii pot fi apoi studiați pentru a oferi informații despre compoziția și originea lor, dar și despre istoria sistemului solar.

Lyridele, a doua ploaie de stele căzătoare din acest an

După Quadrantidele din ianuarie, Lyridele sunt a doua ploaie de stele căzătoare din acest an. Numele – Lyride – provine de la faptul că radiantul (punctul de unde par să vină aceşti meteori) se află în proximitatea Constelației Lyra (“Alpha Lyride” sau “Lyride din aprilie”, popular, “Ciobanul cu oile”), în direcţia stelei Vega.

Adevărată sursa a Lyridelor este cometa periodică C/1861 G1 Thatcher, descoperită în aprilie 1861, şi care nu poate fi observată decât o dată la 415 ani, adică timpul de care are nevoie pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui.

Lyridele sunt una dintre cele mai vechi ploi de stele căzătoare observate de om, menţionată pentru prima dată în urmă cu peste 2 600 de ani, într-o veche scriere chineză – Zuo Zhuan” sau “Tradiţia Zuo”.

Observarea Lyridelor poate fi o experiență fascinantă, mai ales în condiții de cer senin și întunecat, în pofida fenomenului de Luna Roz, care are loc tot în această perioadă. Este recomandabil, de asemenea, ca observarea să se facă din locuri ferite de poluare luminoasă, cu o vedere clară asupra cerului nopţii.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.