Maimuta cu nasul carn (Rhinopithecus roxellana) traieste in regiunile montane in care clima este destul de dura, in estul Asiei. Un numar foarte mare de exemplare poate fi intalnit in padurile montane din centrul Chinei, in Rezervatia Naturala Zhouzhi, in provinciile Gansu, Hanxi, Shaanxi, Sichuan, Hubei.

Rhinopithecus-roxellana.jpgAu corpul acoperit de blana lunga si stufoasa, care le da posibilitatea sa reziste la temperaturi scazute, in special iarna, la minus 4-5ºC. Pe partea ventrala si membre blana are un colorit galben-roscat sau maroniu-portocaliu, iar pe partea dorsala este maro cu dungi negre pe umeri si in zona capului. Adultii pot ajunge la lungimea corpului de 54-71 cm si greutatea de 11-21 kg. Masculul este intotdeauna mult mai mare decat femela. Coada este lunga de 52-76 cm si acoperita cu blana groasa de culoare maronie. Urechile sunt mici si rotunde, acoperite cu par roscat, botul este golas, are culoarea alba, nasul este scurt si turtit, cu nari largi, ochii sunt mari si negri, iar zona din jurul lor este albastrui-deschisa.

Maimuta cu nasul carn (Rhinopithecus roxellana)In mediul lor natural, in padurile mixte si de conifere de la altitudini de 1200-3000 m, principalii pradatori sunt vulturii si leoparzii. Aceste primate obisnuiesc sa traiasca in grupuri numeroase, care cuprind si 100 de indivizi, ce includ masculi, femele si puii acestora. Fiecare grup este alcatuit din subgrupuri familiare, care au un mascul si mai multe femele, in ideea de a se hrani si inmulti. Sunt animale erbivore, de aceea hrana lor consta in special din licheni, ace de pin, frunze, seminte, fructe si ierburi.

In perioada de imperechere – din luna septembrie pana in luna noiembrie – masculii prezinta un mare interes pentru femelele din grupul de care apartin. Dupa o perioada de gestatie de aproximativ 6 luni, fiecare femela face un singur pui, care are la inceput capul si spatele de culoare neagra si burta cenusie. Dupa o perioada de mai multe saptamani coloritul blanitei sale se schimba in galben-maroniu. De pui are grija numai femela, care il alapteaza cinci luni apoi ii asigura consumul de hrana solida. Dupa o perioada de 3 ani masculii tineri trebuie sa paraseasca grupul si sa formeze altul nou, iar femelele tinere pot sa ramana in continuare in acelasi grup.

Maimuta cu nasul carn face parte din ordinul Primates si familia Cercopithecidae. Situatia acestei specii este considerata de IUCN ca fiind vulnerabila, deoarece numarul de exemplare este in continua scadere datorita distrugerii habitatului, a aparitiei noilor asezari umane, dar in special vanatului pentru blana, carne si oase (care se considera ca ar avea proprietati medicinale).

Video – Maimuta cu nasul carn (Rhinopithecus roxellana):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here