Maimuta gelada se inrudeste cu babuinii dar este mult mai mare decat acestia. Doar babuinul chacma (Papio ursinus) poate concura cu aceasta specie, el fiind mai impresionant prin corpul sau robust si mare. Maimuta gelada este o specie care apare doar in muntii inalti si stancosi din estul Africii, la altitudini curpinse intre 3000-4000 m. Este cunoscuta si cu numele de maimuta gelada din Abisinia sau maimuta gelada cafenie si datorita culorii predominante a blanii sale si faptului ca cele mai mari grupuri de astfel de primate apar in tinuturile montane din Etiopia (care era numita demult Abisinia), unde vegetatia este ierboasa si vanturile puternice.Maimuta gelada - Theropithecus gelada

Aceste maimute se diferentiaza de majoritatea speciilor de primate prin faptul ca nu se catara in capaci, ele au un mod de viata terestru, isi petrec ziua in grupuri mici pe suprafetele plane cautand hrana vegetala si dorm in fisuri de canioane. Dieta lor este in functie de perioada sezoniera, dupa ploi prefera sa manance iarba din abundenta, iar in lunile calde si uscate coboara din locurile cu pietre ce sunt acoperite cu tufe spinoase si consuma insecte, viermi, radacini, tuberculi, ierburi si seminte de ierburi pe care le gasesc in locurile mai umbroase.

Maimuta gelada poate fi recunoscuta dupa blana groasa din partea superioara a corpului, mai ales din spatele gatului si a capului, care se aseamana cu o mantie de par. Aceasta la fel ca si blana de pe intreaga parte dorsala are un colorit cafeniu-deschis si uneori nuantele ei pot varia in functie de zona in care traiesc diferite grupuri de exemplare. Pe partea ventrala, gat, piept si stomac, coloritul este maro-inchis spre negru. Pieptul este roz si pare marginit de doua pete mari in forma de clepsidra acoperite de par alb si negru, la fel si beregata are o zona golasa rosiatica, in rest craniul este mare, fata este neagra si botul puternic, asemanator ca la macacul negru. Aceste parti ale corpului golase devin in momentele de iritare si stres de un rosu-inchis, datorita circulatiei intense a sangelui. Ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa, arcada sprancenelor proeminenta, iar narile bine evidentiate si de canelurile longitudinale ce se umfla in timpul respiratiei. Membrele anteriore si posterioare sunt lungi si puternice, au degete mobile, folosite pentru prinderea cu usurinta a hranei. Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului este de 70-74 cm, greutatea de 19 kg iar lungimea cozii de 46-50 cm. Maimuta gelada (Theropithecus gelada)

De obicei in cadrul unui grup femelele se imperecheaza cam in aceeasi perioada, astfel incat toate au pui la un moment dat si ii cresc impreuna. Micile grupuri de femele si pui sunt mereu conduse de un mascul si ajung deseori sa se uneasca in cete mai mari, razlete. Dupa o perioada de gestatie de 5-6 luni, fiecare femela face un singur pui si il alapteaza la cele doua mameloane care sunt foarte aproape unul de altul. Femela de obicei se dezvolta mai rapid, ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 4-5 ani, masculul mai tarziu, la 5-8 ani. Aceste primate pot trai pana la aproximativ 20 de ani.

Maimuta gelada este o specie cu risc redus de disparitie, face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecidae si are denumirea stiintifica de Theropithecus gelada.

Video – Maimuta gelada (Theropithecus gelada):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here