Maimuta-husar se remarca prin faptul ca alearga foarte iute, este cea mai rapida maimuta din lume. Poate ajunge la o viteza de aproximativ 55 km/ h. Arealul sau este format din regiunile cu pasuni deschise si paduri ecuatoriale din vestul pana in centrul Africii, Tanzania, Etiopia si pana in Senegal.

Are corpul subtire si zvelt, cu lungimea de 60-88 cm si greutatea de 4-13 kg. Intotdeauna, la aceasta specie, femela este mai mica decat masculul si are greutatea mai mica, de cel mult 4-7 kg. Pe partea dorsala a corpului are blana de culoare maronie-rosiatica in contrast cu cenusiul sau albul blanii de pe partea ventrala si de pe cele patru picioare. Capul este de culoare inchisa doar barba si obrajii sunt albi. Botul este de asemenea alb, iar pe partea sa superioara apar cateva perechi de mustati lungi, gri-albicioase. Coada este lunga de 43-72 cm, subtire si imblanita. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si drepte, se termina cu labe inguste, inzestrate cu degete scurte.Maimuta-husar-Erythrocebus-patas-600x400.jpg

Aceste maimute traiesc in grupuri mici familiare, formate din cel mult 10-15 exemplare (femele si puii lor), conduse de un mascul. In caz de pericol acesta isi protejeaza grupul, sta la periferie spre a atrage animalul de prada, timp in care celelalte exemplare se ascund. Sunt animale diurne, active in timpul zilei (mai ales dimineata si seara), in orele toride ale zilei se odihnesc la umbra copacilor, iar noaptea dorm pe ramurile groase ale acestora. Desi sunt cunoscute ca fiind patrupede si bune cataratoare in copaci, ele isi petrec mult timp si pe sol, unde se deplaseaza si biped. Hrana lor consta din ierburi, anumite parti ale plantelor dulci si suculente, seminte, ciuperci, fructe, iar uneori completata de mici nevertebrate, insecte, larve de insecte si oua de pasari.

In perioada de reproducere masculul se imperecheaza cu femelele din grupul sau. In cazul in care apar intrusi din alte grupuri, masculii devin agresivi si se lupta intre ei, fiecare avand un puternic instinct teritorial, de a-si apara grupul. Perioada de gestatie la femele este de 170 de zile apoi fiecare face un singur pui. Acesta este alaptat si ocrotit de femela timp de 10 luni, apoi trece la hrana specifica erbivorelor. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-5 ani (femelele de obicei se dezvolta mai rapid decat masculii).

Maimuta-husar are denumirea stiintifica de Erythrocebus patas, face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecinae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Speranta de viata la maimuta-husar este de aproximativ 20 de ani (uneori in conditii de captivitate poate ajunge si la 24 de ani).

Video – Maimuta-husar (Erythrocebus patas):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here