Cercetatorii au descoperit mai multe specii de maimute de noapte din care fac parte: Aotus trivirgatus (traieste in Europa Centrala si de Sud, Brazilia de Nord), maimuta nocturna Aotus lemurinus (despre care va prezentam cateva aspecte legate de modul sau de viata mai jos), Aotus zonalis (apare in padurile tropicale din Columbia de Vest si Panama), Aotus brumbacki (este raspandita in padurile tropicale din Muntii Anzi) si altele.

Maimuta nocturna Aotus lemurinus este numita maimuta-bufnita lemurinus si este distribuita in padurile tropicale vesnic verzi dar si in regiunile montane impadurite din America Centrala si pana in nord-vestul Americii de Sud. Este o specie comuna mai ales in padurile din Ecuador, Venezuela si Columbia.

Exemplarele ajunse la varsta adulta pot avea lungimea corpului de 30-42 cm si greutatea de 0,900 kg (in cazuri exceptionale si de pana la 1,3 kg). Corpul este acoperit cu blana de culoare gri-cenusie cu pete pe partea dorsala, galbena-portocalie pe partea ventrala, cu dungi negre pe frunte in zona capului.

Coada este foarte lunga, de 29-44 cm, pufoasa, de culoare ce variaza de la maro, portocaliu spre negru. Capul este mic de forma rotunda, privirea expresiva datorita ochilor mari care au irisul rosu-portocaliu stralucitor, ce reflecta lumina asemanator unor pasari de noapte, amintind de o bufnita.

Citește și:  Porumbelul erou şi maimuţa ucigaşă - Ce animale au ajutat la schimbarea istoriei?

Aceste specii de maimute sunt active in timpul noptii si se hranesc cu fructe de padure, insecte, nectarul florilor si frunze pe care le culeg din copaci, catarandu-se incet cu abilitate, fiind intotdeauna foarte prudente si atente la tot ce se intampla in jurul lor. Uneori vaneaza mici mamifere si pasari.

Interesant la aceste maimute este modul lor de comunicare nu doar prin sunete guturale (care devin stridente in caz de pericol), ci mai ales prin secretiile din zona glandelor de pe piept si urina. Ele obisnuiesc sa formeze o unitate sociala ce consta din grupuri familiare de 4-5 exemplare (alcatuite din mascul, femela si pui).

Dupa imperechere femela are o perioara de gestatie de 4 luni dupa care naste un singur pui. Acesta este alaptat de femela timp de 8 luni spoi desi este in stare sa-si caute hrana singur ramane in cadrul grupului. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsat de 2,5-3,5 ani.

Maimuta nocturna este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Aotus lemurinus, face parte din ordinul Primates, familia Aotidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.