In regiunile impadurite din nord-vestul Americii de Sud, in Bolivia, Peru, Brazilia, Venezuela, Ecuador si Paraguay traieste o specie de maimuta tipica grupului Callicebus numita maimuta titi cu labe galbene. Numele ei vine de la coloritul labelor sale micute in nuanta galbena, in rest corpul are un colorit al blanii maro-inchis cu o pata alba in zona gatului, ce se aseamana cu un guler stufos.

Aceste specii de maimute titi au corpul micut, grasut si indesat, cu lungimea de 30-46 cm si greutatea de 1-1,5 kg. Coada este foarte lunga si acoperita de blana cu par lung maro, poate depasi de multe ori lungimea trunchiului, marimea ei variaza intre 37-49 cm. Au capul mic, urechile aproape ca nu se vad din stratul gros de blana, botul este alungit, iar ochii mari, spre inainte, au irisul de culoare inchisa.

Aceste maimute arboricole traiesc in grupuri mici familiare, alcatuite din mascul, femela si pui si au un stil de viata crepuscular, sunt active noaptea si populeaza mai ales padurile vesnic verzi. Hrana lor consta din fructe de padure dulci si mai ales fructe de palmier Jessenia, insecte si seminte, pasari si oua de pasari. Sunt mari consumatoare de furnici, gandaci si larve de insecte. Isi petrec majoritatea timpului in copaci, in locuri situate mereu in apropierea cursurilor de ape, pe sol coboara foarte rar, chiar si atunci cand beau apa stau agatate de ramura unui copac de pe malul raului si se apleaca sa isi potoleasca setea.

Au un puternic instinct teritorial, daca in zona lor apare un alt grup pentru a cauta hrana, au loc confruntari intre adulti, acestia produc sunete prin care se ameninta si isi arata agresivitatea. Masculii isi curbeaza spatele, isi ridica parul, lovesc puternic coada de ramuri si casca gura fioros aratandu-si maxilarele mari si dintii ascutiti.

Citește și:  Maimuța păianjen (Ateles chamek), o specie arboricolă

In perioada de imperechere masculul si femela pot fi observati impreuna cum stau unul langa altul, isi cauta hrana, se ingrijesc reciproc, isi impletesc cozile si isi aranjeaza blana. Comunicarea dintre ei este prin gesturi dar si prin sunete ascutite caracteristice speciei, care se aud mereu dimineata, in padurile fluviilor Orinoco si Amazon si a afluientilor acestora. Sunetele sunt intr-o gama diversa, de multe ori se aseamana cu puternice ciripituri, la exemplarele in varsta fiind mai puternice (se aud de la aproximativ 1 km), iar la cele tinere mai moi.

Ziua stau impreuna in coronamentul copacilor si dorm tinandu-se cu cele patru membre de ramuri, au corpul usor aplecat, cu capul orientat spre zona pieptului si coada atarnand in jos sau in jurul corpului. In timpul noptii sar si se catara pe ramuri, merg in cautarea hranei. Femela naste de obicei un singur pui pe care il alapteaza apoi acesta este ocrotit mai ales de mascul pana implineste varsta de 3 ani.

Maimuta titi cu labe galbene are denumirea stiintifica de Callicebus torquatus, face parte din ordinul Primates, familia Pitheciidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Speranta de viata este de aproximativ 10 ani. Aceasta maimuta poate fi domesticita destul de usor si crescuta in conditii de captivitate.

Video – Maimuta titi cu labe galbene (Callicebus torquatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.