Maimuta urlatoare mexicana este o specie de primata al carui areal este format din junglele din America Centrala si sudul Mexicului. Un numar mic de exemplare a fost observat si in padurile din Belize si Guatemala. Numele ei vine de la habitatul in care traieste si de la sunetele puternice pe care le scoate si care se pot auzi de la distante foarte mari de 2-3 km. Acesta este un mod de comunicare intre exemplare, strigatele lor se aud mai ales in zorii zilei si in diferite situatii (cand sunt in pericol, cand gasesc hrana din belsug, cand se cheama intre ele, se organizeaza in cadrul grupului, etc).Maimuta urlatoare mexicana (Alouatta pigra)

Aceste maimute au corpul mic cu lungimea de 52-64 cm si greutatea de 6,5-11,5 kg, cu umerii mari astfel incat aspectul general pare disproportionat. Blana este alcatuita din fire de par lungi si dese si are un colorit in nuante inchise care variaza de la maroniu-roscat la negru. Capul este destul de mare, maxilarul inferior pare foarte dezvoltat si profund comparativ cu cel superior, ambele sunt prevazute cu dinti incisivi mici si mari, molari care au creste ascutite si canini ascutiti. Cu ajutorul lor maimuta urlatoare mexicana mesteca si striveste cu usurinta hrana vegetala, alcatuita in special din frunze, flori dar si fructe. Dieta este alacatuita in cea mia mare parte din frunze, ceea ce arata ca este destul de saraca in substante nutritive. O particularitate a speciei este faptul ca are glandele salivare foarte bine dezvoltate, care ajutala descompunerea taninului din plante. Membrele sunt lungi si au rol sa prinda si sa manipuleze tot felul de obiecte din jur. Cu labele mari si degetele lungi se agata de crengile copacilor, face salturi, isi mentine echilibrul si cu ajutorul cozii care este lunga de 59-69 cm, paroasa si are rol prehensil si ea. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa.Maimuta urlatoare mexicana, Alouatta pigra

Citește și:  Maimuța cu nasul cârn (Rhinopithecus roxellana), un animal erbivor din familia Cercopithecidae

Aceste maimute traiesc in grupuri sociale familiare destul de mici de pana la 7 membri si ocupa teritorii de aproximativ 7 ha. Cel mai adesea sunt vazute in padurile tropicale primare din zonele de munte, insa nu lipsesc si din padurile secundare sau de foioase. Pot ajunge la altitudini foarte mari de pana la 3000 m si au obiceiul sa se mute din loc in loc, mereu in cautarea unor zone mai imbelsugate din punct de vedere al hranei. In perioada de imperechere masculul este cel care isi alege femela, mai ales daca el conduce grupul. Dupa o perioada de gestatie de 6 luni, femela naste un singur pui pe care il alapteaza si il poarta agatat de blana ei. Acesta este ocrotit si de celelalte exemplare din cadrul grupului si ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani.

Maimuta urlatoare mexicana are denumirea stiintifica de Alouatta pigra, face parte din ordinul Primates, familia Atelidae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie din cauza distrugerii habitatului. Speranta de viata la maimuta urlatoare mexicana este de aproximativ 15-20 de ani in salbaticie. Curios este faptul ca aceasta specie nu traieste mai mult de 8 ani in conditii de captivitate.

Video – Maimuta urlatoare mexicana (Alouatta pigra):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.